Telenor og Netcom bremser ny konkurrent

Telenor og Netcom gjør livet vanskelig for 3, den tredje UMTS-konkurrenten i Norge. Dette utsetter 3s åpning.

Telenor og Netcom gjør livet vanskelig for 3, den tredje UMTS-konkurrenten i Norge. Dette utsetter 3s åpning.

Hutchinson Whampoa-eide 3 skaffet seg en norsk UMTS-lisens, men når Telenor og Netcom får noen nye konkurranse er høyst usikkert.

Det er det svenske selskapet som arbeider med etablering i Norge og der fortalte informasjonssjefen digi.no tidligere denne uken at man enda ikke hadde startet noen utbygging.

Det hun ikke fortalte var at 3 åpenbart har fremskutt sine planer. Selskapet norske representant Morten Ove Nilssen har sluttet.

Vi ligger fortsatt i forhandlinger om roaming med teleoperatørene – vi forsøker å få ned prisene ytterligere. Dette vil avgjør når vi lanserer, sier sjefsjurist i 3, Mats Tindberg til Itavisen Business.

3 er avhengig av en såkalt roamingavtale med Telenor eller Netcom. For 3 har en konsesjon som gjør at de ikke trenger å bygge et kostbart landsdekkene 3G-nett - de kan trenger bare å dekke de største byene.

Men kundene vil ønske nasjonal dekning, ellers må man ha et SIM-kort i reserve når man reiser. For at kundene skal kunne hoppe til Telenor eller Netcoms nett når de forlater mininettet til 3, må 3 få på plass en roamingavtale.

Telenor og/eller Netcom har åpenbart sagt ja til en roamingavtale, men til priser som 3 mener de ikke kan akseptere. Telenor og Netcom er lovpålagt å gi andre mobilselskaper roamingavtaler, men prisen er ikke regulert. Dermed har Telenor og Netcom en fordel av sine store investeringer i nasjonale UMTS-nett.

Telenor lover å åpne sitt UMTS-nett i løpet av fjerde kvartal, mens Netcom har lovet lansering senest i mars 2005.

Til toppen