Telenor og Netcom bygger trådløse nettverk

Takket være Telenor og Netcom, vil du snart kunne surfe trådløst på Internett rundt på norske hoteller og flyplasser.

digitoday.no skrev tidlig i mars at minst to norske selskaper arbeider med å bygge ut WLAN-nettverk. WLAN-nettverk gir med et kommunikasjonskort i lomme-PC-er eller bærebare PC-er en surfefart på 11 Mbit i sekundet. Dette er langt raskere enn de kommende UMTS-nettverkene.

Nå kan digitoday.no avsløre at både Telenor og Telia/NetCom arbeider med slike prosjekter. Systemene skal gi folk rask nettilgang på offentlige steder der de setter seg ned. Nettverkene lar deg bevege deg rundt inne i et bygningskompleks - rekkevidden er på 30-50 meter.

I USA har Microsoft inngått en avtale med kafee-kjeden Starbucks om å la deres kunder surfe trådløst. Telenor har allerede fortalt at de har opprettet en WLAN-basestasjon på Clarion Hotell på Gardermoen, og bak ligger langt større planer.

- Vi forhandler med flere store hotellkjeder om å få utplassert WLAN-basestasjoner. Vi arbeider også med å spre slike nettverk til konferansesentre og norske flyplasser, innrømmer Jo Heldaas, informasjonssjef i Telenor Mobil til digitoday.no.

Telia i full gang i Sverige med en WLAN-tjeneste de kaller HomeRun og den skal kopieres av Netcom i Norge. Her kan du lese mer: HomeRun. Men Telia tar en ganske høy pris: Startprisen er 2500 kroner og så 1500 kroner i måneden for fri bruk.

Billige nettverk
Både Bluetooth og WLAN gir billige trådløse nettverk. WLAN (den såkalte 802.11b-standarden) gir 11Mbps fart og en rekkevidde på 30-50 meter. WLAN-stasjoner koster nå under 10.000 kroner og innstikkskortene til PC-er og lommemaskiner koster nå under 2.000 kroner.Compaq er en av mange som selger WLAN-utstyr. Her er deres tilbud.

- Vi skal kopiere tjenesten her i Norge innen sommeren, men hvor mange basestasjoner vi vil ha oppe da, vet vi ikke, forteller Netcoms prosjektleder Harald Jensen til digitoday.no. Prisen er høy, men vi skal lansere tilgang i 24 timer for 120 kroner.

Meningen er at folk på farten skal kunne jobbe med en rask Internett-linje mens de venter eller har møter. Linjen vil i utgangspunktet gi tilgang til Internett og dermed vil folk kunne koble seg til post-systemer, Internett-servere og ASP-leverandørene sine. Både Birdstep Technology ASA og Telenor Bedrift tilbyr programvare som bytter over nettkoblingen din til mobilnettverket GRPS når du forlater WLAN-sonen. Les: Planlegger billige UMTS-drepere i Norge

Heldaas forteller Telenor åpner den første basestasjonen 2. mai, men selskapet har ikke satt noen mål for hvor mange stasjoner man skal ha i løpet av året.

WLAN-nettene burde bli ganske billige å bruke. WLAN-basestasjonene koster bare 10.000 kroner fra aktører som Compaq. Dessuten regner Telenor med at hotellene vil se det som en tjeneste for kundene og ikke kreve noe betalt fra Telenor.

- Vi vurderer to typer prising - en fastpris eller en prising på overført datamengde. Beslutningen vil bli tatt til høsten, forteller Heldaas til digitoday.no.

Til toppen