ANALYSER

Telenor og Netcom kan bremse nytt 3G-nett

Det er mange usikkerheter for Nadir Nalbant og Telenor og Netcom kan bremse han, mener teleanalytiker Tore Aarønæs.

24. nov. 2005 - 10:57

En søknad om å få tildelt den fjerde ledige norske 3G-konsesjonen avlører at Sense-gründer Nadir Nalbant nå arbeider med et nytt norsk 3G-nett.

- Dette er positivt med økt konkurrane i det norske mobilmarkedet som i dag dominerer av bare to landsdekkende nett, påpeker teleanalytiker Tore Aarønæs overfor digi.no. Jeg har også et veldig positivt inntrykk av Nalbant. Han har bevist at han har både nese og gjennomsføringevne.

Men han påpeker at Nalbant satser mot mange ukjente faktorer som både kan bremse og stoppe prosjektet hans.

Aarønæs understreker likevel først at det foreløpig er lite konkurranse på 3G, Telenor og Netcom har satset bare i moderat grad på sine nye nett. Og foreløpig har bare en til to prosent skaffet seg en 3G-mobil eller et 3G-kort til sin bærbare PC.

Men Nalbant skal ikke bygge et landsdekkende 3G-nett og er derfor avhengig av en avtale med Telenor eller TeliaSonera-eide Netcom, påpeker Aarønæs.

- Nalbant skal ikke bygge et landsdekkende nett og er avhengig av en roaming-avtale med enten Telenor eller Netcom. Men Telenor og Netcom har krevet høye priser fra Teletopia, påpeker han.

For å få til en billig utbygging bør Nalbant også få en avtale slik at han kan plassere sine antenner sammen med Telenor eller Netcoms. Dette ønsker Post- og teletilsynet for å senke terskelen for nykommere, men her må det forhandles, sier Aarønæs.

Han påpeker også at Nalbant møter konkurranse fra to hold: Det ene er to veldig etablerte aktører med sterke merkenavn. Og Nalbant er ikke alene om å planlegge et billigere, begrenset nett. Svenske 3 (Hi3G) har en konsesjon og Nordisk Mobiltelefoni arbeider med sin NMT-arvtager. Dette vil til sammen skape et marked med hele fem 3G-aktører i Norge.

- Nalbants plan ligner mye på 3s plan, men 3 kan ha en kostandsfordel, for selskapet har allerede driftssentraler. Det kan hende at de kan bruke disse for å betjene det norske markedet, men Nalbant må bygge alt fra grunnen, påpeker teleanalytikeren.

Aarønæs mener at veldig mye kommer an på tjenestene Nalbant klarer å skape. For man trenger ikke 3G for å snakke eller sende SMSer.

- Klarer man ikke å skape 3G-tjenester som kundene vil ha, blir det mye en kamp om samtalepriser, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.