Telenor og NetCom utnytter mangel på konkurranse

Uten konkurrenter, vil Telenor og NetCom vente så lenge som mulig med å lansere UMTS , mener Teleplan-sjef Asgeir Myhre. For selskapene har mye å tjene på dette.

Hutchinson Whampoas mobilselskap 3 har åpnet UMTS-nett i Italia og England og skal i løpet av april åpne sitt nett i Sverige.

Men her i Norge ser det ut til å drøye. "Sannsynligvis til neste år", forteller Telenor Mobil til digi.no. "Ikke bestemt", forteller NetCom som pleier å bli slått av Telenor på lanseringer av nyheter.

Dermed kan Norge, som lenge lå helt i tet på bruk av mobilteknologi, få et UMTS-nett over et halvt år etter tradisjonelt mindre flinke teknologiland som eksempelvis Italia.

Dette skjer til tross for at Telenor og NetCom har bygget UMTS-nett som dekker store deler av Norge og i hvert fall de mest profiltable områdene i de store byene.

Telenor begrunner forsinkelsene blant annet med at såkalt handover ennå ikke fungerer. Handover er å få UMTS-telefoner til å bytte over til GSM-nettet når UMTS-dekningen eventuelt måtte forsvinne - og tilbake igjen.

Dette avfeier sjefen for det store telekonsulentselskapet Teleplan som unnskyldninger.

- De har hatt veldig god tid til å løse handover-problemet, dette er en bortforklaring, sier Myhre til digi.no.

Han peker dessuten på at UMTS-telefonene nå har kommet i salg, noe Telenor og NetCom tidligere har sagt har vært det største hinderet fra å igangsette 3G-nettene.

Myhre mener Telenor og NetCom rått utnytter mangelen på konkurranse. For de to nye UMTS-operatørene som skulle ha presset på utviklingen i det norske markedet, Broadband Mobile og Tele2, er konkurs eller har gitt opp.

- Nå ser vi konsekvensene, mener Teleplan-sjefen.

- 3 er en ren UMTS-operatør som ønsker å komme igang. Telenor og NetCom, derimot, har ikke noen hast og ønsker å melke GSM-nettet så lenge som mulig. For når UMTS-lanseres, vil prisene på GSM-nettet måtte reduseres dramatisk, sier Myhre til digi.no.

Særlig dataoverføringen på GSM-nettet, GPRS, må bli mye billigere. Myhre tror at taleprisene ikke vil bli justert i første omgang, men utviklingen går likevel bare én vei.

- Flere UTMS-operatører lanserer nå abonnement til fast pris - prate og overfør så mye du vil. Dette vil presse prisene på GSM over tid. Prisutviklingen på fast-telefoni som har falt dramatisk de siste årene viser hvordan dette vil gå, mener Teleplan-sjefen.

Til toppen