RESULTATERFINANS

Telenor og Posten ønsker seg nytt monopol

De to gamle monopolistene Telenor og Posten foreslår at de får et monopol på digitale signaturer.

20. sep. 2002 - 11:45






Eierskapet til de digitale signaturene gir store muligheter til å tjene penger, skape nye tjenester og makt overfor resten av det norske næringslivet som skal bli stadig mer digitalt.

"Nærings- og handelsdepartementet mener i en fersk rapport at Norge kan spare 15 milliarder kroner å ta i bruk en felles standard for elektronisk legitimasjon. En slik standard vil ha mange fordeler, ikke minst ved at vil det blir enklere for brukerne og øker tilgjengeligheten av mange tjenester og føre til bedre service."





Men det Telenor og Posten unnlater å nevne er at det Næringsdepartementet forfekter er ikke én leverandør, men en løsning somikkeskaper monopoler: Gjennom bransjeforumet PKI Forum har departementet presset aktørene hardt for å sikre at nettopp kunder med smartkort som har Zebsign digitale ID-er, og kunder som har BankID-kort, skal kunne brukes om hverandre.

digi.no

Les mer om PKI Forum og hva samarbeidet arbeider mot:

På direkte spørsmål fra digi.no innrømmer Steinar Osterman, pressetalsmann i Telenor, at Næringsdepartementet ikke foreslår bare én leverandør av digitale signaturer, slik pressemeldingen fra i går gir inntrykk av.


- Nærings- og handelsdepartementet har i sin rapport nettopp valgt en strategi der det skal være konkurranse på digitale ID-er slik at man får konkurranse og valgfrihet, sier Grete Sørensen, prosjektleder for BankID til digi.no.

- Jeg er derfor litt undrende til dette utspillet fra Posten og Telenor.

Dessuten påpeker Sørensen at Konkurransetilsynet nok hadde hatt anmerkninger til et forslag om et markedsmonopol. Ifølge Sørensen er Telenor og Postens tilbud bare et forslag om at bankene skal kjøpe Zebsigns tjenster til markedspris - BankID har ikke fått tilbud om å bli medeiere i Zebsign.

digi.no spurte informasjonssjef i Posten, Marian Rui Xavier, om ikke Telenor og Postens forslag bare er et ønske om et monopol slik nok mange bedrifter drømmer om.

- Er ikke dette det samme som om Microsoft hadde sagt til resten av databransjen at det blir mye enklere for alle brukere om dere dropper deres konkurrerende standarder og systemer og bruker våre formater for dokumenter, Internett-sider og epost, spør digi.no

Xavier svarer ikke direkte, men mener at bankene bør samarbeide med Zebsign fordi selskapet, i motsetning til BankID, er i drift. Men Telenor og Postens forslag kommer sent. BankID er så å si ferdig: Tidligere har Gjensidige Nor-konsernet fortalt til digi.no at de planlegger å lansere BankID-kort til sine kunder i løpet fjerde kvartal i år.

- En felles løsning vil gi raskere utbredt dekningsgrad, som igjen gir mer fokus på bedring av funksjonalitet og utvikling av verdiøkende tjenester, mener Xavier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.