BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor og Telia vurderer sørafrikansk mobillisens

Telenor og Telia kan hver for seg søke på en mobillisens i Sør-Afrika innen fristen 14. juni. Begge selskapene har undersøkt markedet og funnet frem til sine samarbeidspartnere. På grunn av lav interesse for den tredje lisensen, kan konkurransen ende opp med to finalister; Telenor og Telia.

Frode Eriksen
19. mai 1999 - 11:49

Det Sør-afrikanske mobilmarkedet består i dag av to operatører som til sammen sitter med vel tre millioner kunder, mens markedet anses for å være i størrelsesorden seks millioner kunder. Derfor anses det å være godt spillerom for den tredje aktøren i markedet.

Foruten Telenor og Telia er France Telecom og MCI nevnt som konkurrenter på mobillisensen, skriver Dagens Industri, mens finske Sonera er helt ute sammen med det svensk-kontrollerte Millicom.

Formålet med den tredje lisensen er å trekke mer kapital eid av innfødte sørafrikanere med i telemarkedet, og det skal reflektere selskapenes ulike samarbeidspartnere.

Men Telenor og Telia samarbeider ikke.

- Vi er to selvstendige selskap og vi har ikke bestemt oss for partnervalg eller om vi skal søke lisens, sier Per Simonsen i Telenor til avisen. Lennart Broman i Telia Overseas, der blant andre Orkla er inne på eiersiden, sier at selskapet forsøker å etablere en avtale med partnere i samråd med Telenor.

Makana Trust antydes som en mulig samarbeidspartner for Telenor, et selskap som allerede har kontakt med norsk næringsliv gjennom drift av to radiostasjoner sammen med P4. Telia kan komme til å samarbeide med Afrizone, som igjen backes av amerikanske J.P.Morgan.

I tillegg til investeringer på mellom 100 og 200 milliarder dollar, er kostnaden for å drive mobillisensen i landet en engangsavgift på cirka 140 millioner kroner i tillegg til én prosent av årlig omsetning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.