Telenor øker 3G-farten

– Velkommen etter, sier Netcom.

Telenor øker 3G-farten
Telenor øker farten i 3G-nettet. Bilde: digi.no

Telenor dobler i dag hastigheten i sitt landsdekkende 3G-mobilnett. Den nye maksfarten er på 42 Mbit per sekund.

– Dette er vår kraftigste forbedring av 3G-nettet siden «turbo-3G» (*se fotnote) ble innført, sier Stein-Erik Vellan som leder Telenor norske mobildivisjon i en pressemelding.

60 prosent av selskapets basestasjoner landet over er oppgradert til DC-HSDPA, og utrullingen fortsetter, som det heter.

Vellan sier det gleder ham å komme med nyheten om det han beskriver som «radikalt økt hastighet». Dette kan gi bedre surfeopplevelse for mange, ikke minst de som bor i områder som ennå ikke har 4G-dekning.

Telenor er imidlertid relativt sent til bords. Netcom innførte 42 Mbit/s i sitt 3G-mobilnett allerede i fjor.

– Vi ønsker dem velkommen etter. Kundene våre har nytt godt av dette i nesten ett år. Men man er avhengig av å ha terminal som støtter standarden, sier pressekontakt Anders Bigseth i Netcom til digi.no.

Heller ikke Netcom har 42 Mbit/s alle steder. Bare på basestasjoner som er forsynet med fiberkabler. – Stort sett alle steder der vi har 4G, sier Bigseth.

Smarttelefonen må ha støtte for såkalt «dual carrier» HSDPA for å nyte godt av de høyeste hastighetene i 3G-nettene. Det er slett ikke alle forunt, men mange av de nyeste modellene og ikke minst 4G-håndsett bruker å ha det.

Senere kan det bli aktuelt å klemme enda mer fart ut av 3G-mobilnett.

– En gang i fremtiden kan det nok være mulig at hastighetene i 3G-nettet øker enda mer, bekrefter Bigseth, på samme måte som at også 4G-nettene vil få høyere hastigheter etter hvert.

(*) Sett med dagens øyne fremstår «turbo-3G»-begrepet som ganske misvisende, men da dette kom i 2007 ga det en teoretisk nedlastingshastighet på 3,6 Mbit/s og opplasting på inntil 385 kilobit/s. Puslete greier sammenlignet med i dag.