Abonner
TELEKOM

Telenor omfavner Firefox OS

Lanseres nå.

Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas, satser på Mozillas Firefox OS i Øst-Europa. Håpet er å få brukerne over på mobildata og bidra til et åpent internett - også på mobilen.
Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas, satser på Mozillas Firefox OS i Øst-Europa. Håpet er å få brukerne over på mobildata og bidra til et åpent internett - også på mobilen. Bilde: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

På Mobile World Congress, som starter denne uken i Barcelona, vil Telenor lansere smarttelefoner basert på mobilplattformen Firefox OS.

Dermed er det klart at mobilgiganten, med rundt 150 millioner abonnenter i markeder verden over, offisielt annonserer sitt samarbeid med Mozilla, som utvikler Firefox, og deres tilrettelegging for et åpent mobilt økosystem.

Øst-Europa

I første omgang vil Telenor satse på sine sentral- og østeuropeiske markeder: Serbia, Montenegro og Ungarn. Der vil smarttelefoner med Firefox OS bli tilgjengelig for mobilgigantens kunder i løpet av andre halvdel i år. Neste steg blir å se på den asiatiske regionen, melder selskapet i en pressemelding.

– Vi ser at et åpent web-basert operativsystem har et enormt potensiale. Ved bruk av HTML5 som kjernen i hver enkelt funksjon på telefonen, fjerner du barrierer for utvikling som har vært vanlig i mobil-økosystemer. Dette åpner døren til et bredt utviklermiljø, som nå har muligheten til å bidra til å utvikle en ny type smarttelefon, sier Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor i en pressemelding.

Men Telenor er ikke alene. I en melding fra Mozilla fremgår det at en rekke mobiloperatører har kastet seg på Firefox OS.

– Telenor har banet vei

Telenor håper at den nye plattformen, som konkurrerer med Googles Android, Apples iOS og Microsofts Windows Phone 8, vil bidra til at flere vil benytte seg av det mobile internett. Enhetene skal kompletteres med programmer som er skreddersydd for etter lokale behov. Siden det er svært mange som har eierskap til utviklingen av telefonen, tror Telenor at dette vil «berike kundeopplevelsen», melder de i en pressemelding.

Mozillas toppsjef, Gary Kovacs, mener Telenor har vært viktig for at Firefox OS har blitt en realitet.
Mozillas toppsjef, Gary Kovacs, mener Telenor har vært viktig for at Firefox OS har blitt en realitet. Bilde: Mozilla

– Telenor har vært en dedikert samarbeidspartner, noe som har banet vei for at Firefox OS har blitt en realitet, sier Mozilla-toppsjef Gary Kovacs i en kommentar.

– Lenge leve åpenhet på mobilen

For de som har fulgt godt med er det ikke noe nytt at Telenor har vist interesse for Mozillas mobilprosjekt. I et leserinnlegg på digi.no i desember i fjor skrev to utviklere i Telenor-selskapet Comoyo om plattformen under tittelen «– Lenge leve åpenhet på mobilen». Telenor ble også nevnt av Mozilla som en bidragsyter da mobil-OSet ble offisielt lansert i fjor sommer.

Det er Telenor Digital Services som har tatt initiativ til at den norske mobilgiganten satser på Firefox OS. Dette selskapet skal utvikle tjenester på tvers av Telenors globale markeder. Også den spansk-baserte mobilgiganten Telefonica har varslet telefoner basert på Firefox OS.

Håper på mer databruk

– Gjennom dette samarbeidet engasjerer vi lokale utviklermiljø i våre markeder, som igjen vil stimulere til utvikling av lokalt relevante og kundenyttige applikasjoner. Vi ønsker også å øke bevisstheten rundt det nye åpne operativsystemet. Telenor ønsker å levere smarttelefon-opplevelsen til flere kunder. Ved å tilby en rimelig telefon, med innholdsrike og lokalt relevante applikasjoner, forventer vi at Firefox OS-baserte telefoner vil fungere som en stimulans for vekst av databruk i våre markeder, forteller Baksaas i en pressemelding fra selskapet.

Det er imidlertid helt i det blå om Telenor vil bruke ressurser på å lansere en smarttelefon i Norge basert på Firefox OS.

    Les også:

Les mer om: