Telenor overrasket av video-tilbud

Telenors tekniske konserndirektør Berit Svendsen er overrasket over at mange amerikanere nå får levert film og annen video over telenettet.

Siden oppfinnelsen av ADSL-linjen i 1992 har IT, tele og mediabransjen drømt om å la privatkunder velge fritt og se på hver sin film eller annet program. Men video-on-demand er fremdeles en drøm. At hundretusenvis av kunder skal kunne få levert hver sin datastrøm på 3-4 Mbit har hittil gjort denne drømmen til science-fiction - trodde man. Les: TV 2 advarer mot Telenors videonett-monopol

I Europa og Norge har aktører som Telenor ASA fortalt at ekte video-på-bestilling ligger flere år frem i tid, for belastningene på servere og Telenors stamnettverk blir foreløpig for store.

Men nå viser det seg at amerikanske Intertainer er i gang med titusenvis av kunder som kan velge, spole og pause hver sin film og andre programmer. I går inngikk selskapet en avtale med Microsoft. Les:
Amerikanere får ekte video-på-bestilling
Telenors øverste tekniske sjef, Berit Svendsen, er overrasket når digi.no ringer henne og lar henne lese artikkelen om Intertainer. For der Intertainer distribuerer video til 25 amerikanske byer, arbeider Telenor bare med et pilotprosjekt i Stavanger.

- 1. november åpner vi vårt testprosjekt i Stavanger der etter hvert 750 kundersom vi har utstyr med VDSL-linjer vil få prøve video-på-bestilling. Fra en lokal server vil kundene kunne velge i 100 timer NRK-innhold og 50 nordiske filmer, forteller hun.

Men hun innrømmer samtidig at hun er forundret over at Interntainer klarer å forsyne titusenvis av kunder med hvert sitt høykvalitets videosignal. Deler av årsaken kan være at ADSL er en mer moden teknologi i USA. Telenor selger bare ADSL-linjer med en fart på 1 Mbit, mens Intertainer leverer et 3,7 Mbit signal i sekundet. Bergens-baserte NextGenTel AS tilbyr derimot linjer med opp til 8 Mbit i sekundet.

- Dette er interessant, dette må vi sjekke opp for å se om det er noe vi kan lære, sier hun til digi.no. Vi skal etter hvert prøve distribuerte video-tjenester, noe som gir store utfordringer.

Svendsen understreker at hun mener det viktigste dog ikke er teknologien, men etterspørsel og kravene til investeringer.
- Vi må først prøve for å se hva slags innhold kundene vil ha og hva de er villige til å betale for, påpeker hun.

Les mer om: