RESULTATERFINANS

Telenor planlegger epost-katalog og handelsportal

Får Telenor ja fra Datatilsynet, planlegger de å lage en telefonkatalog med epost-adresser og andre tjenester som skal bli en av Norges mest besøkte nettsteder. Telenor vurderer også å gjøre om Gule Sider til en gigantiske Internett-butikk.

Einar Ryvarden
14. apr. 1999 - 15:53

Med sin landsdekkende oversikt over så å si alle norske voksne mennesker, sitter Telenor i en helt unik posisjon til å lage kataloger og (portal) koblingssentraler på Internett, innrømmer telegiganten. Telenor Media vurderer å lage en rekke tjenester dersom de får lov til å legge ut hele telefonkatalogen med informasjon om både privatperson, bedrifter og offentlige virksomheter på Internett.

Dette vil utvilsomt gi Telenor store annonseinntekter og muligheter for å skape betaltjenester i årene fremover. Fra før dominerer Telenor salget av Internett-tilgang i Norge - Telenor Nextel har 70 prosent av bedrift- og privatkundene i Norge. Til sammen generer dette enorme tellerskritt-inntekter for Telenor og mer kan det bli.

- Hvis vi får lov av Datatilsynet eller Justisdepartementet, tror vi Hvite Sider vil bli en av de mest besøkte Internett-stedene i Norge, sier Sissel Faller, informasjonsdirektør i Telenor Media til digi.no. Vi ser at vi sammen med Hvite sider kan selge en rekke tilleggstjenester og så lenge kundens sikkerhet er ivaretatt vil vi vurdere alt.

digi.no foreslår flere tjenester som Telenor kan tilby og Faller bekrefter at Telenor Media vurderer alle. Den mest åpenbare er en epost-adressekatalog for Norge, noe som ikke finnes i dag.

- Vi kommer til å tilby folk å legge inn sin epost-adresse og kanskje kobling til hjemmeside, men har ikke bestemt oss om dette skal være gratis eller ikke, sier Faller.

På spørsmål fra digi.no bekrefter hun at en gratis innmelding med god sikkerhet trolig ville gitt Telenor en ganske komplett epost-katalog over norske brukere. Det er i dag vanskelig å finne epost-adresser med tradisjonelle søkemotorer i Norge.

I tillegg vil Telenor også kunne tilby tjenester for sikker kommunikasjon, noe som åpner for Internett-handel og utveksling av offisielle dokumenter, bekrefter Faller. Dette vil kunne skje ved at brukere sertifiserer seg opp mot Telenors tjeneste. Brukere og bedrifter som har sertifisert seg vil dermed kunne kommunisere, sikre på hvem de får meldingene fra og at innholdet ikke er endret undervei, enten det er en betaling eller et dokument.

Telenor har allerede etablert det nødvendige såkalte Tiltrodd Tredjeparts-systemet og forsøker nå å selge det til staten for sikker elektronisk dokumentutveksling. Faller sier dessuten at Telenor har store muligheter til å selge tjenester eller varer selv eller for andre fordi de allerede har et kundeforhold og sender regninger til alle husstander og bedrifter i Norge.

Telenor har også resten av apparatet i orden. Gjennom Telenor Programvare, som nå fusjoneres med EDB ASA, har selskapet store datasentraler og Telenor Media har et av Norges største selgerkorps på hele 300 mennesker. Telenor Media er gjennom Gule Sider allerede en av Norges største innholdsaktører på nettet og har store amibisjoner. I fjor omsatte Telenor Media for 1 milliard med sine papirkataloger.

Faller forteller at Telenor Media har planer om å dreie Gule Sider mot Internett-handel. Fordi Gule Sider inneholder nesten samtlige bedrifter i Norge, kan Telenor Media med en annen sortering og et ehandels-system lage et gigantisk Internett-torg. Faller sier at Telenor vurderer flere løsninger sammen med partene der man kobler sammen tjenester og kanskje Hvite Sider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.