Telenor planlegger ikke 3G-tjenester

Telenor har åpnet 3G-nettet, men planlegger ikke selv å lansere noen 3G-tjenester for å få fart på bruken.

Telenor har åpnet 3G-nettet, men planlegger ikke selv å lansere noen 3G-tjenester for å få fart på bruken.

Mobilselskapene over hele Europa har brukt milliarder på å skaffe seg lisenser og bygge sine 3G-nett, men resultatet hittil er skuffende - brukerne prater mest og det trenger man ikke 3G til. Tall fra den største aktøren, 3, viser at bare 25 prosent av inntektene kommer fra datatrafikk og tjeneter.

For det er forløpig lanserte svært lite tjenester ut over det brukerne selv gjør av for eksempel raskere nedlastning av epost.

Men i USA, som hittil har hengt etter, lanseres det nå en rekke video og radio-tjenester i mobilmarkedet. Men Telenor har ikke noen konkrete planer om 3G-tjenester, får digi.no vite.

- Vår jobb er å legge forholdene til rette for at det skal skje en produkt og tjeneste-utvikling. Det har fungert godt hittil på GSM-markedet - se på SMS/MMS-bransjen, sier Esben Tuman Johnsen, informasjonssjef i Telenor Mobil til digi.no.

- Vi ønsker selvsagt å være med på å ta frem nye tjenester som utnytter det nye mobilnettet, men det skal først og fremst skje i samarbeid med tredjeparter, påpeker Johnsen.

Tidlig på 90-tallet satt Telenor på alt, men vi innså at vi ikke er best på å lage innhold og har skapte et langt større markedet ved å åpne opp, påpeker han.

Men at Telenor ikke lanserer innholdstjenester er ikke helt sant - i fjor åpnet Telenor Mobil et system for musikkjøp på mobiler under sitt Djuice-portal.

- Der gjorde vi mer enn vi gjør ellers. Vi gjorde dette for å sette musikk på mobiler på dagsorden og demonstrere konseptet. Vi gjennomførte også den nødvendige diskusjonen med musikkbransjen, men dette er mer et prosjekt enn et kommersiel tjeneste, påpeker Johnsen.

Han avviser at Telenor er passive og bare håper at andre skal lansere innhold og tjenester.

- Vi har videreført systemet leverandører har bruker for å få betalt for innhold til 3G.

Vårt systemet lar nå NRK, TV2 og TVNorge ta seg betalt for videofiler per minutt. Før hadde vi bare stykkprising per SMS. Innholdsleverandører kan også ta seg betalt etter filstørrelse og dermed la kundene velge kvalitet, for eksmpel på en videofil.

digi.no spør om Telenor planlegger noen kommunikasjonsløsninger, for eksempel en tjenesten for utveksling av data og epost mellom mobiler, PC og servere. Slike smarte kommunikasjonsløsninger ble det pratet mye rundt før 3G-nettene ble åpnet.

- Vi har ingen konkrete planer, men følger med på utviklingen, sier Johnsen.

Men Telenor trenger kanskje ikke å ha så dårlig samvittighet på dette feltet. På spørsmål fra digi.no om Telenor har sett noen fornuftige 3G-tjenester rettet mot næringslivet ute i Europa, svarer Johnsen nei.

"Mener Telenor at dagens 3G-priser er lave nok til å stimulerer til nye tjenester", spør digi.no.

- Prisene settes i markedet og vi vurderer prisene fortløpende, men vi mener at dagens 3G-priser er fornuftige, svarer Johnsen.

Til toppen