FORBRUKERTEKNOLOGI

Telenor planlegger TV over ADSL

Telenor forbereder såkalt trippelnett - TV, telefoni og internett samtidig over ADSL-linjer. Det avslører deres innkjøp.

13. mai 2004 - 08:46

En pressemelding Alcatel sendte ut i går ettermiddag avslører spennende planer Telenor arbeider med.

Pressemeldingen har følgendene informative tittel: "Telenor signerer global rammavtale med Alcatel for DSL - inklusive triple play-tjenester".

Utrykket triple play - trippelnett - betyr at man i stedet for bare å servere internett over en bredbåndslinje også gir IP-telefoni og - mest spennende - TV-kanaler. Med trippelnett tråkker både teleselskapene og TV-kabelselskapene inn i hverandres markeder - til glede for kundene som kan kutte ut leverandøre og får lavere regninger.

I pressemeldingen forklarer Alcatel nøye hva som etterhvert vil skje:

"Telenor har inngått en global rammeavtale med Alcatel for utvidelse av eksisterende DSL nett i Norge samt leveranser av nye DSLnett i andre land.

Telenor har kjøpt en rekke DSL teknologier og kan tilby mange ulike båndbreddepakker både til bedrifts- og privatkunder. Avtalen omfatter også en rekke 'triple play' tjenester (tale, data, video), som gjør det mulig for Telenor å tilby video og TV distribusjon over DSL i tillegg til raske Internett-tjenester alt levert samtidig."

Videre skriver Alcatel: "Den nye globale avtalen med Telenor dekker den komplette porteføljen av DSL teknologi, inklusive Multi-ADSL og G.shdsl i tillegg til ny funksjonalitet for 'triple play' tjenester."

Multi-ADSL inkluderer de nye teknologiene ADSL2, ADSL2plus, RE-ADSL og ADSL levert over samme linjekort. ADSL2plus teknologien vil tilby Telenors kunder flere samtidige multimedia tjenester. De kan for eksempel følge en kringkastet video på ett TV-apparat, mens de følger vanlige TV-sendinger på et annet - samtidig som de har rask Internett tilgang. G.shdsl teknologien er et typisk tilbud til små og mellomstore virksomheter, som ikke bare laster ned, men også sender store datamengder, og derfor trenger større oppstrøms båndbredde enn det som tilbys via tradisjonell ADSL.

En unik fordel med Alcatels DSL utstyr, er at denne nye funksjonaliteten, slik som TV distribusjon, også kan implementeres i de eldre versjonene av utstyr uten endringer i maskinvaren. Dette forlenger levetiden på allerede installert utstyr.

Telenor har så langt bestilt mer enn 450.000 DSL linjer fra Alcatel til det norske nettet." står det i pressemeldingen.

digi.no tok kontakt med Telenor og spurte når og hvor Telenor planlegger å tilby trippelnett-tjenester.

Det er ikke tatt noen lanseringsbeslutninger foreløpig, forteller Arild S. Johannessen i Telenor til digi.no.

- Alcatel er allerede en stor leverandør av utstyr. Det er derfor naturlig at vi legger inn muligheten for tripleplay når vi oppgraderer nettet, svarer informasjonssjef.

- Vi har hatt en VDSL-pilot i Stavanger der vi har testet tripleplay der vi har høstet erfaringer. Når vi lanserer tripleplay til våre ADSL-kunder avgjøres av mange faktorer. Konkurransesituasjonen, utviklingen på settopp-bokser for å knytte TVer til ADSL-linjene direkte og modenheten til innholdsindustrien vil sammen bestemme når vi vil lanserer, sier Johannessen til digi.no.

Informasjonsdirektøren forteller at TV-bransjen er opptatt av hvordan de skal sikre sit innhold, særlig film, mot kopiering før de åpner for sending over IP-nett.

Bedt om å spå om lanseringen kommer i 2005 eller 2006, vil ikke Johannessen tippe, men han sier at "vi registerer at flere konkurrenter har kommet i gang".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.