BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Telenor privatiseres før Telia

British Telecom kjøper 30 prosent av Telenor og Ameritech går inn i Telecom Finland, og Telia blir ikke privatisert før i 1999, er et av scenariene Telias toppsjef Lars Berg ser for seg i fremtidens Nordiske telekommarked.

Eirik Rossen
5. des. 1997 - 18:44

I Norden er tre av de fire store telekomselskapene eid av staten. I Tele Danmark eier staten 52 prosent, men har sagt de vil selge seg ned til fordel for Ameritech og Tele Danmark selv slik at Ameritechs eierandel ender på vel 42 prosent. I Finland går det mot en privatisering, mens diskusjonen så vidt har startet i Norge. I Sverige ble en mulig privatisering stanset av statsminister Göran Persson i vår.

Nå sier Telias toppsjef Lars Berg at en privatisering i Telia neppe skjer før i 1999.

Til Dagens Industri sier Berg at han ergrer seg at han ikke han gjøre forretninger på samme måte som Tele Danmark kan på grunn av eierstrukturen.

Overfor Telias styre har Berg fortalt om situasjonen for telekom i Norden, etter at Ameritech kom på banen, og av fremtidige muligheter ser han for seg at BT kjøper seg inn med 30 prosent i Telenor og at Ameritech fortsetter inn i Telecom Finland, som skal privatiseres.

- Men det er ingenting som tyder på at regjeringens privatiseringsplaner endres.

Selv om det går dårligere med Telias lønnsomhet er det fremdeles satsingene i Østersjø-området Unisource og verdiøkende tjenester som skal skaffe selskapet nye inntekter når prisene reduseres og stadig flere kunder går til konkurrenter på hjemmemarkedet.

Lars Berg antyder også at flere må regne med å miste jobben. Siden han overtok i 1994 har antall ansatte i Telia blitt redusert med 3.000 til 30.000 og flere skal følge, men han lover at fagforeningene skal være med når nedskjæringene kommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.