RESULTATERFINANS

Telenor raker inn penger i Norge

Overskuddet vokser for Berit Svendsen.

Telenor Norges toppsjef, Berit Svendsen, har all grunn til å være strålende fornøyd med fjoråret. Den norske avdelingen leverte sterke resultater og den gjennomsnittlige inntekten per kunde steg.
Telenor Norges toppsjef, Berit Svendsen, har all grunn til å være strålende fornøyd med fjoråret. Den norske avdelingen leverte sterke resultater og den gjennomsnittlige inntekten per kunde steg. Bilde: Per Ervland
13. feb. 2013 - 09:47

Telenor har vind i seilene på hjemmebane. Selskapet kunne onsdag melde om at driftsresultatet for den norske virksomheten beløp seg til 1,9 milliarder kroner i fjerde kvartal 2012 og 7,8 milliarder kroner for året som helhet. I tilsvarende periode året før var resultatet på henholdsvis 1,1 milliarder kroner og 6,3 milliarder kroner.

Vekst for Svendsen

Dermed bidro divisjonen som Norges-direktør Berit Svendsen leder, til sterke resultater for hele Telenor-konsernet. Totalt for selskapet endte driftsresultatet med et overskudd på 4,5 milliarder kroner, mot 3,5 milliarder kroner samme periode i 2011.

For året som helhet endte driftsresultatet med et overskudd på 18,4 milliarder kroner mot 15,2 milliarder kroner i 2011. I 2012 brøt Telenor også gjennom 100 milliarder-grensen på omsetning: 101,72 milliarder for å være nøyaktig. I 2011 omsatte selskapet for 98,5 milliarder kroner totalt.

Last ned hele resultatrapporten til Telenor her (pdf)

Prisvekst i Norge – ikke Norden

Men hvor kommer veksten fra? Mobiloperatørene er jo i en presset situasjon fordi taletrafikk og fastnett-inntektene har blitt erstattet med (billigere) datatrafikk. I Norge har Telenors mobilinntekter totalt sett holdt seg meget godt.

I regnskapsrapporten fremgår det at den gjennomsnittlige omsetningen per kunde (ARPU) per måned steg med 10 kroner til 293 kroner i fjerde kvartal. Gjennomsnittlig inntekt per kunde på fastlinje-basert internett steg også, fra 312 kroner til 330 kroner i samme periode. Ved å pakke inn abonnementene med tale og data har Telenor klart å opprettholde inntektene.

Dette er ikke tilfellet i verken Sverige eller Danmark, hvor inntektene per kunde faller. Årsakene her er større prispress i mobilmarkedet.

Vekst i fiber

Telenor melder også om en kraftig vekst i kundebasen på fiber. I kvartalet fikk de 22.000 nye fiberkunder hvorav 12.000 kom via oppkjøpet av LOS Bynett. Totalt har selskapet nå 56.000 fiberkunder. Antall fastlinje-telefonikunder faller videre og falltakten øker: I fjerde kvartal falt 27.000 kunder ifra, mot 20.000 kunder samme periode i fjor. Dette gjør at antall faste telelinjer er redusert til 917.000.

Fornøyd sjef

– Jeg er glad for å kunne avslutte et begivenhetsrikt år med sterke resultater, og oppnåelse av viktige milepæler. Vi har sett en sterk økning i etterspørselen etter datatjenester i løpet av året. Lanseringen av 4G-tjenester i Norge og kjøpet av 3G-lisens i Thailand setter oss i stand til å levere enda bedre mobiltjenester til kundene våre. Med kjøpet av nye lisenser i India har vi sikret vår fremtidige tilstedeværelse i dette vekstmarkedet. Telenors posisjon i VimpelCom har blitt gjenopprettet, og vi vil fortsette å støtte og bidra til selskapets utvikling, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor i en pressemelding fra selskapet.

Analytikerne fornøyd

Telenor stiger vel en prosent på Oslo Børs etter at tallene ble kjent, og de fleste analytikerne virker å være fornøyd med tallene. Det som særlig opptok investorene var at Telenor øker utbyttet i forhold til forventingene. Det blir nå utbetalt seks kroner per aksje for 2012, noe som er en vekst på 20 prosent fra året før.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.