Telenor satser nye milliarder i India

Auksjonen på 122 mobillisenser er i gang.

Telenor satser nye milliarder i India
3. mai 2012 holdt representanter for mobiloperatører i India en pressekonferanse der de advarte at vilkårene for lisensauksjonen kunne presse prisen på mobiltjenester opp 30 til 40 prosent. Fra venstre: Himanshu Kapania fra Idea Cellular, Sanjay Kapoor fra Airtel, Rajan S. Mathews fra Coai (bransjeforeningen for mobiloperatører i India), Marten Pieters fra Vodafone, Rajiv Bawa fra Telenor India, og Arvind Bali fra Videocon. Myndighetene har ikke gitt seg, men de samme fem operatørene deltar i auksjonen som startet i dag. Bilde: Virendra Singh Gosain/ Hindustan Times via Getty Images / All Over Press

Den indiske auksjonen av 122 2G-lisenser startet i dag klokken 09.00 lokal tid, bekrefter The Indian Express. De samme lisensene ble tildelt i 2009, men siden trukket tilbake som følge av en korrupsjonsskandale.

Telenors nye indiske datterselskap Telewings deltar i auksjonen. De konkurrerer mot Vodafone, Bharti Airtel, Videocon og Idea Cellular.

Den indiske regjeringen forventer å tjene 400 milliarder rupi på auksjonen, tilsvarende 42 milliarder kroner. I den første tildelingen i 2009 ble lisensene solgt for til sammen 200 millioner kroner.

Alle lisensene som skal auksjoneres bort gjelder GSM i 1800 MHz-båndet.

Ifølge den indiske finansportalen MoneyControl.com hadde myndighetene hadde også til hensikt å auksjonere lisenser for CDMA i 800 MHz-båndet, der de ventet at Tata Teleservices og Videocon ville delta, men disse operatørene trakk seg.

Plakat fra Telenors kamp for å forsvare sin virksomhet i India. En crore er ti millioner. Hvis Telewings vinner fram, vil de overta hele virksomheten til Telenors forrige indiske operatør Uninor.
Plakat fra Telenors kamp for å forsvare sin virksomhet i India. En crore er ti millioner. Hvis Telewings vinner fram, vil de overta hele virksomheten til Telenors forrige indiske operatør Uninor. Bilde: Telenor

Operatørene som deltar i auksjonen stiller ikke likt. Indiske telemyndigheter har et system med «eligibility points» der de som har flest poeng får by på lisenser i flest områder eller «circles». Poengene er beregnet ut fra hvor mye «earnest money» som operatøren har deponert hos det indiske telekommunikasjonsdepartementet.

Ifølge departementets offisielle liste har Idea Cellular 1594 poeng. Telenor (Telewings) er på andre plass med 1332 poeng. Så kommer Videocon med 788 poeng og Vodafone med 276 poeng. Bharti Airtel er sist med 124 poeng.

For å få disse poengene har Telenor deponert 1096 «crore rupees», tilsvarende 1,15 milliarder kroner.

Indisk høyesterett krever at auksjonen fullføres innen 11. januar. De tilbakekalte lisensene utløper 18. januar.

;