TELENOR

Telenor selger mobilvirksomheten i Myanmar for 900 millioner kroner

– Situasjonen har blitt stadig mer utfordrende, sier konsernsjef Sigve Brekke.

Yangon, Myanmar i 2014: Arbeidere i Yangon pusser på fasaden til Telenors hovedkvarter i landet i forkant av at den norske næringsministeren og kongeparet i besøkte landet.
Yangon, Myanmar i 2014: Arbeidere i Yangon pusser på fasaden til Telenors hovedkvarter i landet i forkant av at den norske næringsministeren og kongeparet i besøkte landet. Foto: Heiko Junge/NTB
8. juli 2021 - 07:20

Telenor skal selge mobilvirksomheten i Myanmar til investeringsselskapet M1 Group.

Avtalen har en samlet verdi på 105 millioner dollar (ca 900 millioner kroner), hvorav 55 millioner dollar (ca 470 millioner kroner) betales over fem år, skriver Telenor i en børsmelding.

4. mai annonserte selskapet at de ville skrive ned Telenor Myanmar. Det var et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner. 2. juli var situasjonen blitt såpass ille at selskapet erklærte at de vurderte mulighetene for å selge seg ut.

Den forverrede utviklingen den siste tiden i Myanmar er grunnlaget for avgjørelsen om å selge Telenor Myanmar. 

Les også

– Situasjonen i Myanmar har i de siste månedene blitt stadig mer utfordrende for Telenor knyttet til sikkerhet for våre ansatte, regulatoriske forhold og god forretningspraksis, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i børsmeldingen.

Beste løsning

Avtalen innebærer en antatt selskapsverdi på omtrent 600 millioner amerikanske dollar (cirka 5,2 milliarder norske kroner). M1 Group vil overta alle aksjene i Telenor Myanmar og fortsette driften av selskapet.

I den nåværende situasjonen har det ikke vært mulig for Telenor å gjennomføre en vanlig salgsprosess.

Brekke forteller at selskapet har vurdert alle muligheter, og kommet fram til at salg er den beste mulige løsningen i situasjonen.

Telenors mobilvirksomhet i Myanmar har blitt vanskeligere de siste månedene, særlig etter militærkuppet i landet 1. februar. Militæret tok makten fra de folkevalgte, noe som skapte stor uro. Mer enn 881 personer er drept, og det er tatt mer enn 5.000 politiske fanger, ifølge organisasjonen AAPP, som jobber for politiske fangers rettigheter.

Det er fortsatt stor uro og mange demonstrasjoner i landet.

Fakta om Telenor i Myanmar

  • Telenor Myanmar ble etablert i september 2014 etter at en monopolsløsning ble opphevet.
  • Telenor er en av de største operatørene i landet med mer enn 16 millioner kunder.
  • Selskapet har mer enn 700 ansatte, og rundt 40 prosent er kvinner.
  • Myanmar har fire telekomselskaper, hvorav to av dem er statlig kontrollerte, MPT og Mytel. I 2013 ble telemonopolet i landet opphevet som har gjort at det qatarske selskapet Ooredoo samt Telenor har fått lisens og kan operere i landet.
  • Det tidligere statsselskapet Telenor er et delprivatisert og børsnotert aksjeselskap. Staten er største eier med en andel på 53,97 prosent gjennom Næringsdepartementet.

Kilder: Danwatch, Telenor, regjeringen.no

Tapsprosjekt

Kort tid etter kuppet ble Telenor og andre telekomselskaper tvunget til å stenge nettet og blokkere tilgangen til sosiale medier, som har vært et viktig verktøy for protestbevegelsen.

Tidligere denne uka meldte det danske mediet Danwatch at Telenor er blitt tvunget til å gi militærregimet tilgang til brukerdata, som adresser og anropshistorikk. Telenor selv har ikke kommentert dette.

Det var et uttalt mål for Telenor å bidra til landets fortsatte økonomiske og demokratiske utvikling da de gikk inn i landet.

Til sammen har Telenor bidratt med 5,3 milliarder kroner til Telenor Myanmar siden driften begynte i 2013. Selskapet har gitt 3,2 milliarder kroner i utbytte. Telenor er en av de største operatørene i landet med mer enn 16 millioner kunder.

Transaksjonen forutsetter regulatoriske godkjenninger i Myanmar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.