Telenor selger StavTeleSot

Telenor kvitter seg ikke bare med sine Nextra-selskaper i Ungarn og Østerrike, også den russiske mobiloperatøren StavTeleSot forsvinner nå fra Jon Fredrik Baksaas' hender. Eller kanskje ikke?

Telenor selger sin eierandel på 49 prosent i StavTeleSot til en annen russisk mobiloperatør, VimpelCom, for nesten 21 millioner dollar. VimpelCom eies imidlertid 29 prosent av nettopp Telenor, så Jon Fredrik Baksaas mister ikke StavTeleSot helt av sikte.

Med det siste oppkjøpet eier VimpelCom 90 prosent av StavTeleSot, og Telenors nedsalg vil gi nordmennene en regnskapsmessig gevinst på cirka 65 millioner kroner før skatt.

- Salget av vår eierandel i StavTeleSot er i tråd med Telenor Mobiles strategi om å ta kontroll i utvalgte mobilselskaper og å selge oss ut av selskapene i vår portefølje hvor vi ikke ønsker kontroll, sier administrerende direktør Arve Johansen i Telenor Mobile Communications i en pressemelding.

StavTeleSot er den ledende aktøren i Stavropol fylke i Nord-Kaukasus, og selskapet eier også 80 prosent av to mindre selskap i nabofylkene Kabardino-Balkarsky og Karachaevo-Cherkesk. Totalt hadde StavTeleSot inkludert datterselskapene i underkant av 200.000 abonnenter ved utgangen av 2002.

Telenors gjenværende russiske mobilengasjement, VimpelCom, hadde i slutten av november i fjor cirka 4,5 millioner abonnenter og har lisenser som dekker rundt 94 prosent av befolkningen i Russland. I tredje kvartal 2002 rapporterte VimpelCom netto driftsinntekter på 221,1 millioner dollar, en økning på 93,8 prosent fra tilsvarende periode i 2001. EBITDA for årets tredje kvartal var på 102,6 millioner dollar, mens nettoinntektene i kvartalet endte på 40,5 millioner dollar.

Til toppen