BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor selger troligst i Irland

Selv om Telenor har fått forlenget innløsningsretten til selskapets aksjer i det irske mobilselskapet Esat Digifone med to måneder, er det mest trolig at det er de irske aksjene Telenor vil kvitte seg med.

Frode Eriksen
14. des. 2000 - 02:15

Telenor eier 49,5 prosent av aksjene i det irske mobilselskapet der resten eies av British Telecom, som også eier morselskapet Esat Telecom. Da BT kjøpte sine Esat-aksjer i januar etter et mislykket oppkjøpsforsøk fra Telenors side, inngikk BT og Telenor en avtale som sikrer Telenor en innløsningsrett av sine aksjer, en avtale som vil gi Telenor en gevinst på minst 10 milliarder kroner.

Avtalen ble inngått i januar og har vist seg å være svært god for Telenor, noe blant annet Telenor-sjef Tormod Hermansen kommenterte ved børslanseringen av Telenor.

Uavhengig av det ser det ut til at det bare er Esat-aksjene Telenor vil kvitte seg med. Det skriver the Irish Times, som henviser til at det er Tormod Hermansen selv som skal ha hintet til den løsningen.

Selskapet er nå i samtaler med BT for å komme til en enighet om innløsningen av aksjene, både i Esat samt i tyske Viag Interkom, og i svenske Telenordia. Partene avventer nå lørdagens beslutning fra det svenske Post- och telestyrelsen om Telenordia får en av de fire svenske UMTS-lisensene. Dette kan endre verdifastsettelsen på det svenske selskapet som Telenor i så fall gjerne vil ha kontroll på. For BT, som nylig har hentet inn 10 milliarder dollar i et obligasjonslån, er det viktig å slippe å betale med penger, de trenger selskapet til å betjene egen gjeld.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.