BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor setter investeringsrekord

Telenor har kjøpt 30 prosent av det thailandske mobiltelefonselskapete TAC og 24,9 prosent avTACs morselskap, teleselskapet UCOM. Dette er Telenors største enkeltinvestering og totalt betaler selskapet 6,5 milliarder kroner for aksjepostene.

Frode Eriksen
15. mai 2000 - 10:16

Telenor startet arbeidet med å vurdere det thailandske mobilselskapet for to år siden, uten at dette har gitt resultatet før ganske nylig. TAC (Total Access Communication Public Company Ltd) og UCOM (United Communication Industry Public Company Ltd) representerer også Telenors største sprang ut av Europa og kommer i tillegg til at selskapet i fjor høst kjøpte 30 prosent av det malaysiske teleselskapet Digi Swisscom for halvannen milliard kroner.

TAC har lenge vært plaget av dårlig økonomi med en enorm gjeldsbyrde, og har derfor hatt sterkt behov for en internasjonal partner som kan bidra med en refinansiering. Lenge så det ut som om denne partneren skulle bli det australske Telstra, før det viste seg at Telenor fikk gjennomslag for sitt viktigste krav; at Telenors egne folk skal være representert i selskapets administrasjon.

Telenor kjøper dels eksisterende aksjer, dels nye aksjer, for henholdsvis 530 millioner dollar (4,8 milliarder kroner) i TAC og 189 millioner dollar (1,7 milliarder kroner) i UCOM. Overskuddet fra kjøpene skal gå til nedbetaling av gjeld og nye investeringer. Men avtalen gjennomføres ikke før den er godkjent av myndighetene i Thailand og Singapore, sistnevnte fordi det er der TAC er børsnotert, mens UCOM er børsnotert i Thailand.

TAC har en markedsandel på det thailandske mobilmarkedet på 45 prosent og er landets nest største operatør med 1,1 millioner kunder på et GSM 1800 mobilnett og et AMPS 800-nett. Telenor skal nå bruke sin internasjonale kompetanse for å bedre markedsarbeidet og kundegrunnlanget i selskapet.

- Investeringen i TAC og UCOM er en av Telenors mest betydningsfulle investeringer til dags dato. Dette oppkjøpet er helt i tråd med vår offensive strategi internasjonalt og vårt ønske om partnerskap med ledende selskaper i vekstmarkeder verden over. Investeringen i TAC og UCOM, i tillegg til vår posisjon i DiGi.com - en ledende malaysisk mobiloperatør (tidl. DiGi Swisscom. red. anm.) - betyr at vi nå har en strategisk viktig og solid posisjon i Asia, som vi mener er et av de viktigste vekstmarkedene for vårt selskap, sier administrerende direktør i Telenor Mobile Communications, Arve Johansen.

Også for Telenors nytilsatte sjef for markedene i Sør-Øst Asia, Signe Brekke, som har overtatt Knut Reeds jobb etter at han sluttet for å starte hos KPN/Telstra, er fornøyd med at avtalen.

- I Telenors øyne er Thailand et av de mest attraktive vekstmarkedene i Asia, og nettopp TAC og UCOM er de to selskapene som er best posisjonert for å kapitalisere på dette vekstpotensialet, sier Brekke.

Telenor vil om avtalen får myndighetenes godkjennelse eie 30 prosent i TAC, sammen med UCOM (40 prosent) mens resten er fordelt på andre aksjonærer, mens UCOM eies av Telenor med 24,9 prosent, Somers UK med 22,6 prosent, Bencharongul-familien med 22,4 prosent og andre eiere 30,1 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.