BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor skal bli rik på strømavlesing

Markedet for automatisk avlesing av strømmålere ventes å vokse dobbelt så fort som mobiltelefoni.

Snart kan det være slutt på den antikvariske måten å lese av strømmen, som i dag må gjøres av kunden selv og ofte blir forsømt.

I Sverige er det nå innført regulatoriske pålegg om at alle husstander må ha automatisk avlesning av strømforbruket innen 2009. Det forventes at de andre nordiske landene følger etter.

Telenor er blant de selskaper som ønsker sin del av kaka på strømmarkedet. Allerede i 2004 startet telegiganten opp selskapet Telenor Cinclus som lager bokser og systemer for å fjernavlese strømmålere.

Markedsanalytikere anslår at strømforbruket til 60 prosent av nordiske husstander vil bli registrert automatisk innen 2010. Telenors ambisjon er å ta 30 prosent av dette markedet.

– Det betyr at vi om fire år skal ha kapasitet til å drifte minst 2,3 millioner kommunikasjonsenheter, sier direktør for drift, Geir Nilsson.

Telenor Cinclus har foreløpig kontrakt med to store kraftverk i Norge. I juni i fjor inngikk Telenor partnerskap med blant annet Skagerak Energi som eier 34 prosent av selskapet.

– Vi kan kommunikasjon og har erfaring med store utrullinger, sier han til digi.no.

Nilsson mener at Telenor, som en av verdens største GSM-operatør, vil ha store fortrinn i utbyggingen av den nye infrastrukturen, som det er investert betydelige beløp i.

Måleravlesingene overføres over GPRS i GSM-nettet. Husstandene får installert en terminal som energiselskapene vil betale for, mener Nilsson.

Automatisk strømavlesing vil også gjøre det mulig å lese av timeverdier og å følge med endringer fra time til time.

Nilsson ser for seg et gigantmarked for kommunikasjon mellom maskin til maskin.

– På verdensbasis finnes det rundt 50 milliarder maskiner, hvorav 30 milliarder vil ha behov for å kommunisere med hverandre, tror Nilsson.

Telenor Cinclus vil åpne sitt driftsmiljø på Lillehammer som om fem år skal motta informasjon om strømforbruket fra over to millioner husstander i Norden.

Telenor Cinclus vil automatisk hente informasjon om strømforbruket til husstander i Norden 24 timer i døgnet 365 dager i året.

I første omgang skal denne organisasjonen rulle ut og drifte løsningene for automatisk måleravlesning for nettselskapene Skagerak Energi i Norge og E.ON i Sverige. Derfor vil driftsmiljøet i første omgang kunne håndtere omlag 300 000 enheter for automatisk måleravlesning. Men driftsmiljøet vil bli dimensjonert for langt større volum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.