BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor skal få vokse i utlandet

Norge og norske kunder skal være hovedmarkedet for Telenor, men selskapet skal få vokse i utlandet for å sikre bedriftens konkurranseevne og opprettholde et godt nasjonalt teletilbud. Telenor får ikke svar på om selskapet får ny aksjekapital før i januar neste år.

Frode Eriksen
19. des. 1997 - 17:00

Dette er hovedkonklusjonen i Stortingsmeldingen om Telenors virksomhet som ble lagt fram i statsråd fredag. Stortingsmeldingen er den andre meldingen om Telenor etter at selskapet ble omorganisert til aksjeselskap i november 1994.

- Meldingen er uproblematisk for oss, sier pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard. - Vi er fornøyd med signalene meldingen gir om økt egenkapital og for at vi får lov til å satse i utlandet, slik vi har bedt om.

Melgaard sier at det som ikke er klart i meldingen er fondet som Samferdselsdepartementet i løpet av neste år skal vurdere innføringen av. Om det blir innført vil nettokostnadene ved leveringsplikten for taletelefoni fordeles på aktørene i markedet.

Ved årsskiftet mister Telenor sine siste eneretter i telemarkedet, men selskapet pålegges også i fremtiden å levere grunnleggende teletjenester i hele Norge. I Stortingsmeldingen heter det at Telenors leveringsplikt også skal gjelde digitale nett. Telenor har dessuten et spesielt ansvar for etablering og drift av telefonautomater og spesielle tjenester for funksjonshemmede.

Statsbudsjettet skal heretter finansiere en del av de samfunnspålagte oppgavene, som er nød- og sikkerhetstjenesten for kystradio, Svalbard og tjenester for totalforsvaret.

I meldingen skisseres en fremtid med enda lavere teletakster enn dagens. En maksimalprisordning skal forplikte Telenor til å prise de landsdekkende tjenestene innenfor en ramme som skal sikre årlige reduksjoner i realprisene til kunder i hele landet. Departementet varsler mulighet for å knytte ordningen til tiltak for å motvirke prisforskjeller fra landsdel til landsdel.

I meldingen heter det at departementet vil legge stor vekst på at effektiviseringstiltak skal gjennomføres slik at en kan unngå oppsigelser, og at en beholder en best mulig distriktsmessig profil. I dag er Telenor lokalisert med arbeidsplasser i 125 kommuner.

Samferdselsdepartementet skriver i meldingen at årlig utbytte for Telenor skal fastsettes til 30-40 prosent av resultatet etter skatt, med et avkastningskrav på minst 13 prosent før skatt. regjeringen varsler at et kommer generelle retningslinjer for avkastningskrav og utbyttenivå for Telenor.

En god nyhet er at antall ansatte i Telenor øker. Ved inngangen av 1997 var 19.362 tilsatt i Telenor, mot 18.480 året før.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.