Telenor skal lansere ADSL2+ og smalbånd

Telenor lanserte i dag "smalbånd" og ADSL2+. Her er hastighetene Telenor skal tilby:

Telenor skal lansere ADSL2+ og smalbånd

Telenor lanserte i dag "smalbånd" og ADSL2+. Her er hastighetene Telenor skal tilby:

Tidlig i dag morges inviterte Telenor til presskonferanse for lansering av det selskapet i invitasjon kaller "2. generasjons bredbånd". Dette kan bare være en ting: ADSL2+, ADSL-linjene som gir hastigheter på 15-25 Mbit i sekundet.

Salget skal starte allerede over helgen forteller Telenor.

ADSL2+ gir hastigheter de færreste kan utnytte og teknikken er primært utviklet for å kunne servere TV med garantert kvalitet. Men nylig fortalte fastnettsjef i Norden, Berit Svendsen, nylig til digi.no at Telenor har utsatt lanseringen av et TV-tilbud over ADSL.

    Les også:

Under dette intervjuet lovet Svendsen at Telenor skulle lansere ADSL2+ i løpet av andre kvartal og nå kommer altså lanseringen.

En nettside på Jara, som Telenors datterselskap som selger kapasitet til selskaper uten eget ADSL-nett, for eksempel Tele2, avslører hastighetene Telenor skal tilby.

Det står det at Telenor skal tilby ADSL2+ i tre versjoner: 19,2 MBits, 14,4 Mbits og 9,6 Mbit i sekundet. Linjene vil ha en oppstrømshastighet på 860 og 800 Kbit i sekundet.

Men av ukjent årsaker skal Telenor selv tilby litt lavere hastigheter. ADSL2+ produktet Telenor nå lanserer heter Online ADSL Max og gir i utgangspunktet 16 Mbit nedlastningsfart. Men fordi ADSL2+ er mer sårbart for støy og bare virker på kortere linjestrekk, vil hastigheten variere mellom 16, 12 eller 8 Mbit, forklarer informasjonssjef Arild S. Johannessen til digi.no.

Foreløpig er det bare 15 prosent som kan få topphastigheten, men dette vil øke etterhvert.

Jara-siden avdekker også at ADSL2+ egentlig skulle vært lanserte 22.mai, men det måtte utsettes på grunn av streiken i Telenor.

Nextgentel, nå eid at TeliaSonera, lanserte ADSL2+ og en TV-kanal-pakke rundt juletider i fjor, men har foreløpig ikke markedsført tilbudet veldig tungt.

I tillegg til ADSL2+ skal Telenor også servere et produkt i den andre enden av spekteret.

"..et miniprodukt som vil gi bredbånd til mange kunder som til nå har bodd for langt unna våre sentraler" skriver Telenor. Årsaken til dette er at støy og signaltap gjør at båndbredden faller jo lengre en ADSL-linje er. Men fordi farten stadig økes, er det åpenbart etterhvert mulig å nå ut til kunder som før bodde for langt unna. Men farten blir altså trolig under dagens minimum på 750 Kbit i sekundet.

Til toppen