Telenor skal lansere mobil epost-tjeneste

I USA har epost på mobiler vært en kjempe-suksess og nå planlegger Telenor en lansering.

I USA har epost på mobiler vært en kjempe-suksess og nå planlegger Telenor en lansering.

En av de mest suksessfulle mobilaktørene i USA har vært RIM og deres Blackberry-enheter. Enhetene løser et enkelt problem. Brukere får all epost i nesten sanntid til sine mobile enheter - uten å måtte replikere eller sjekke manuelt.

Europa har manglet tilsvarende systemer og stolt mer på SMS og mobile samtaler, men nå kommer mobil epost. Flere selskaper jobber med saken. Kanskje viktigst er det at Microsoft endelig snart er ferdig med teknikken som skal til for at deres Exchange epost-servere og Windows-mobiler skal kunne utveksle epost automatisk.

Nokia og andre aktører arbeider med systemer for sine egne mobiler.

Nokia kjøpte nylig opp Intellisync, et selskap som lager programvare for synkronisering av epost-kontoene på mellom mobiler og servere. Intellisync tilbyr programvare for en lang rekke epost-systemer. Hvor viktig Nokia synes mobil epost er understrekes av at man betalte hele 2,8 milliarder kroner for Intellisync.

Også mobilnett-selskapene kan smile bredt, for de har mulighet til å sette opp driftstjenester som gir kundene mobil epost. Nå viser det seg at Telenor i nær fremtid skal lansere en driftstjeneste slik at alle brukere ikke trenger å sette opp et komplett system selv.

- Vi ser en stor nytte ikke bare for mobil epost, men oppdateringen av også kalender og kontaktlister på mobilen, forteller informasjonssjef i Telenor, Arild S. Johannessen til digi.no.

- Epost på mobilen vet vi kommer, og jeg kan si så mye som at vi arbeider ganske intensivt med dette. Utviklingen er jo ganske tydlig på at mobilen også blir et kontor i lomma, med flere og flere applikasjoner i tillegg til tale. Og her har Telenor en målsetting om å tilby tjenester som tilfredsstiller våre kunders forskjellige behov", sier Johannessen.

Om Telenor-tjenesten vil støtte Windows-mobiler med Outlook og/eller andre typer mobiler vil han foreløpig ikke kommentere.

Til toppen