Telenor skal lansere video over ADSL

Telenor skal i nær fremtid la sine ADSL-kunder leie og se på film over ADSL-linjer.

Telenor skal i nær fremtid la sine ADSL-kunder leie og se på film over ADSL-linjer.

Film på bestilling, såkalt Video on demand, har vært en av de store drømmene til teleselskapene siden midten av 90-tallet. Telenor begynte med testing like etter at Bell Labs lanserte ADSL-teknologien, for den gang som nå ønsker Telenor seg økt omsetning i privatmarkedet.

Analytikere har også påpekte at teleselskaper som Telenor ikke har noe valg - man må få i gang salget av ekte bredbåndstjenester, for prisene på bare linjeleie går bare en vei.

    Les også:

For sluttkundene er det heller ikke vanskelig å se fordelene - å få overført en film over Internett sparer deg for to ting: Turen frem og tilbake til filmbutikken og en mulig beskjed om at filmen du vil leie er dessverre er utleid.

ADSL-konkurrenten NextGenTel lanserte film over ADSL 4. september i fjor, men siden har det blitt ganske stille. Selskapets filmkatalog gir liten konkurranse til videobutikkene. Da digi.no spurte NextGenTel om antall kunder og antall leide filmer, ville ikke selskapet gi noen kommentar.

digi.no spurte også hva Telenor i september i fjor hva de foretok seg på film over ADSL. Da fortalte Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor Plus at Telenor syntes det var for tidlig og at man var usikker på den kvaliteten var god nok.

Nå kan digi.no avsløre at Telenor har kommet mye lengre. Selskapet har allerede etablert et fungerende system som nå testes av Telenor-ansatte om kvelden i deres private hjem. Systemet leverer videofilm over en 1Mbit-linje, får digi.no vite av en av de interne testbrukerne. Resultatet skal være imponerende, kanskje like bra som DVD-film.

digi.no tok derfor kontakt med Lessum igjen og han bekrefter utviklingsprosjektet. Telenor er ikke ferdig med planene, men det er klart at selskapet har tatt en beslutning om en lansering og at det nå bare er tiden og veien.

- Teknologien og markedet er nå mer modent enn i fjor. Det kan være at vi lanserer før jul, sier Lessum til digi.no. Det vil i hvertfall skje i løpet av våren.

Det store spørsmålet er hvor ferske filmer Telenor vil tilby. Filmbransjen strittet lenge i mot, men i USA og England får bredbåndsleverandører leie ut filmer samtidig som de dukker opp i videobutikkene.

- Vi er i forhandlinger med flere partner for å sikre oss innhold, bekrefter Lessum, men han vil ikke love noe eller si noe om pris.

Et annet spørsmål er om alle ADSL-kundene fra selskaper som Tele2 og Tiscali vil kunne leie film fra Telenor. For disse kundene bruker Telenors ADSL-nettverk, Tele2 og Tiscali videreselger Telenors nett. Det er bare NextGenTel som har bygget eget ADSL-nett i Norge.

Til toppen