AVTALER & KONTRAKTER

Telenor skal måle strøm for tre milliarder

Telenor skal hjelpe gi millioner av strømmålere sin egen mobiltelefon.

15. mai 2007 - 10:26

M2M-kommunikasjon (maskin til maskin) er det raskest voksende området innenfor telekom-sektoren globalt. Ett av selskapene som ligger lengst fremme innen utvikling og leveranse av teknologien er Telenor Cinclus, som skal levere systemer for mobilbasert strømavlesning av 1,2 millioner målepunkt i Sverige innen 2009.

Teknologien setter energileverandører i stand til å automatisere prosesser, og lese av strøm og måledata presist og nøyaktig. I Sverige har energileverandørene et lovpålegg om å innføre automatisk måleravlesning innen 2009.

Telenor Cinclus skal nå levere teknologi for automatisk måleravlesning til en verdi av over tre milliarder kroner de neste tyve årene. Leveransene er resultat av et samarbeid mellom Telenor Cinclus og konsulentselskapet Integrate.

– Gjennom avtaler med Skagerak Energi, EON og Fortum skal vi dekke omtrent 1,2 millioner målepunkt i skandinaviske husstander og bedrifter innen 2009. Avtalene har en samlet verdi på over tre milliarder kroner de neste tyve årene, og gir oss en markedslederposisjon innen AMR i Norden, forteller produktdirektør Oddleif Westby i Telenor Cinclus.

Ved avvik fra serviceavtalen (Service Level Agreements) står Telenor Cinclus overfor betydelige dagbøter.

– Mye står på spill. Løsningene skal være skalerbare og robuste, og tåle rask utrulling og et stort volum av transaksjoner. Integrates bistand er svært kritisk for oss, og hjelper oss å levere i tide og med riktig kvalitet. Uten deres kompetanse hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier Westby.

Integrate har per i dag elleve konsulenter i sving hos Telenor Cinclus, hvor de er involvert i stort sett samtlige utviklingsløp. Alle deltar på en integrert måte i organisasjonen, og i prosjekter på lik linje med Cinclus´ egne ansatte. De har vært sentrale i å utvikle serverplattform og terminaler, og er engasjert i kundeleveransene til EON og Fortum, utvikling av ny leveranseplattform (innsamling av målerdata) og utvikling av driftsløsning.

– Man oppdager raskt om et konsulentselskap har en strategi om å kjøre på med flest ressurser med et ønske om å bli sittende lenge. Integrate praktiserer det motsatte, og skiller seg dermed klart fra sine konkurrenter. Det er en fin måte å samarbeide på. Hensikten med bruk av konsulenter er at man på sikt skal overta det de har gjort. For oss som kunde er det klare gevinster å samarbeide med en leverandør som setter oss i stand til å videreføre arbeidet selv, sier Westby.

– Det store prosjektet vi er midt oppe i nå gir oss en markedslederposisjon innenfor AMR i Norden. At vi fikk dette prosjektet er et direkte resultat av vår teknologi. Vi opplever også interesse fra andre markeder. Storbritannia og andre land ser til Norden, ettersom den største utviklingen av teknologien foregår her, sier Westby.

    Les også:

M2M (Maskin-til-maskin) markedet vokser nå veldig fort, melder analyseselskapet Berg Insight.

Det gjelder også M2M-mobiler som er bokser uten taster eller skjerm som ulike maskiner bruker å sende beskjeder.

Det er er bruk av mobil-utstyrte strømmålere, særlig i Italia og England. Men det er biler som vil være det nye sterke vekstmarkedet. Biler vil få mobil/GPS-bokser som automatisk kan varsle om ulykker.

I løpet av 2011 vil det være 52 millioner maskiner som har mobiltelefon i Europa, spår Berg Insight. Dette er en vekst på 43,7 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.