AVTALER & KONTRAKTER

Telenor skal selge super-krympet musikk

Et nytt, superkomprimmert lydformat lar Telenor lansere mobiltelefon-musikk til en akseptabelt pris.

6. juli 2004 - 12:08

I utgangspunktet er salg av musikk over dagens GSM-nett en økonomisk umulighet. Med gjeldende GPRS-priser ville den første musikkfil man lastet ned på 3 MB koste 87 kroner – 50 kroner for den første halve megabyten og så 37 kroner for resten. I tillegg kommer prisen for selve musikken.

Likevel skal Telenor som en av de første i Europa lansere et tilbud til alle sine mobilkunder på torsdag. Nøkkelen til hele tjeneneste ligger i et nytt filformat fra det amerikanske programvareselskapet Chaoticom. Selskapet har også inngått avtaler med flere andre europeiske mobilselskaper som Orange.

Systemet fra Chaoticom løser de to hovedutfordringene til Telenor og musikkbransjen – kopibeskyttelse og filstørrelse.

Mange mobiltelefoner har i dag en mulighet til å spille MP3-musikk, men Sten Brodtkorb i Warner Muisc avviser overfor digi.no at selskapet vil selge musikk i et ubeskyttet filformat.

Chaoticom-løsningen gir et fullt såkalt DRM-system for lisensstyring og nøkler.

- Du vil kunne sende musikk til andre mobilbrukere eller ta backup til en PC, men musikken er låst til ditt SIM-kort. Skal noen andre spille filen de har mottatt, må de først betale, forteller Esben Tuman Johnsen, pressetalsmann i Telenor Mobil til digi.no.

Bruker som skal kjøpe musikk fra Telenor må derfor laste ned og installere en Chaoticom-musikkprogramvare. Trolig er denne skrevet i Java.

Samtidig løser også Chaoticom-systemene også mye av problemene med filstørrelse og nedlastningstid for Telenor. På sine nettsider hevder det amerikanske selskapet at en musikkfil kodet i Chaoticom reduseres til en fjerdedel av en typisk MP3-fil.

Chaoticom oppgir ikke tall for dette regnestykket og hva slags oppløsning MP3-filen de snakker om er lagret i. Selskapet forteller dog at en typisk nedlastningstid for en låt er på rundt 90 sekunder over GPRS. Dette tilsier en filstørrelse for et musikkutt på rundt 600 kilobyte.

Tallene er dog ikke så interessant – spørsmålet er om dette gir en lydkvalitet vanlige brukere vil akseptere.

Gir 600 Kb en akseptabel lydkvalitet, har Telenor langt på vei løst sitt pris/nedlastnings-utfordring. Johnsen vil ikke si noe om hvordan Telenor vil prise musikktjenesten i forkant av lanseringen. Men en mulighet er å hoppe over oppstartsprisen på GRPS rett til volumpris. Da koster en kilobyte 1,5 øre. Da vil det koste ni kroner å laste ned et musikk-kutt. I tillegg kommer så betaling for selve musikken som plateselskapet skal ha.

Telenor står likevel overfor flere markedsmessige utfordringer. Slik løsningen fremstår nå, vil kunder som bytter til et annet mobilselskap, miste tilgangen til all musikk de har kjøpt.

Her kan du lese mer om chaoticoms løsninger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.