Telenor skrinlegger kjøp i Sverige

Nå er det sparetid og Telenors styreformann Tom Vidar Rygh sier nei til kjøp i Sverige. For han må vente på penger fra Hellas.

Et sjefsbytte er tid for refleksjon og nå innrømmer Telenor at det telebransjens gullalderen er forbi. En av årsakene er at penger Telenor kunne brukt til nye oppkjøp er låst i Hellas.

På slutten av 90-tallet levde Telenor med liten konkurranse og høye overskudd. Dette gjorde i realiteten selskapet til både et norsk teleselskap og et internasjonalt investeringsfond. Tormod Hermansen hadde fet lommebok og kjøpte seg inn tidlig i mobilvirksomheter i en rekke land som Thailand, Hellas og Russland. Samtidig satset man mye penger på å bli en store europeisk Internett-leverandør. Det første gikk bra og det andre gjorde ikke.

Et eksempel er første kvartal i 1999. Da skrev digi.no følgende etter at Telenor hadde lagt frem sine kvartalstall:

Telenor omsatte for 7,7 milliarder kroner i første kvartal og investerte 3,3 milliarder kroner. Dette er hele 42 prosent av omsetningen (se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre).

Investeringene på 3,3 milliarder er en vekst på 1,3 milliarder kroner siden forrige kvartal i fjor. I tillegg til sine egne penger, fikk Telenor to milliarder kroner av Stortinget og har en åpning for å be om en milliard til.
Les sak fra 29.4.99: Tormod bygger - du betaler
Så kom krisen i telebransjen og den internasjonale økonomien. Telenor ventet lenge, men trakk så i nødbremsen i fjor høst og arbeider fremdeles med å rydde opp etter hva selskapet innrømmer har vært dårlig kostnadskontroll. Nå forteller styreformann Tom Vidar Rygh at det kan bli lenge til Telenor gjør noen internasjonale investeringer. Dette inkluderer et oppkjøp av mobilvirksomhet i Sverige.


En av årsakene er at Telenor eier 18 prosent av det største greske mobilselskapet, Cosmote. Dette ønsker det greske svaret på Telenor, OTE, å kjøpe. Foreløpig ligger tilbudet på 5,3 milliarder kroner, men styret i OTE utsatte i går behandling av saken til et senere møte.

Til toppen