Telenor slipper løs VDSL

Men prisene er fullt ikke så lave som vi spådde.

Telenor slipper løs VDSL

Men prisene er fullt ikke så lave som vi spådde.

Telenor startet i dag salget av Internett-aksess basert på VDSL2-teknologien, som over relativt korte linjelengder skal gi en betydelig bedre båndbredde enn det man kan oppnå med ADSL. Ikke minst gjelder dette opplastingshastigheten, som mer enn tidobles med det dyreste abonnementet.

Med salgsstarten har Telenor også offentliggjort prisene for VDSL. De er en del høyere enn det undertegnede forsøkte å spå for snart to uker siden, basert på Telenors engrospriser for de samme produktene.

Det billigste abonnementet koster normalt 499 kroner og har en 25/5 Mbit/s hastighetsprofil. Det dyreste koster 599 kroner og har en 40/10 Mbit/s hastighetsprofil. Men Telenor kjører nå en kampanje hvor månedsprisen for begge abonnementene er redusert med 50 kroner i de første 12 månedene. Det er ingen etableringskostnader knyttet til abonnementene, som inkluderer en trådløs ruter.

Til sammenligning tar konkurrenten NextGenTel tar henholdsvis 498 og 598 kroner for VDSL-abonnementer med noe høyere hastighet, men i motsetning til Telenor inkluderer ikke prisen eventuell linjeleie og det må dessuten betales en etableringskostnad på en del hundre kroner.

Anders Krokan i Telenor.
Anders Krokan i Telenor.

Telenor opplyser at omtrent 1 millioner privatpersoner i Norge vil kunne få VDSL nå fra begynnelsen. Til digi.no sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, at dette tilsvarer omtrent 400 000 husstander eller 20 prosent av husstandene i Norge. I løpet av året skal dette antallet dobles.

Digi.no spurte Krokan om hvilke krav som stilles til linjen mellom sentralen og boligen for at man skal kunne få VDSL.

– Det er vanskelig å si noe generelt om linjelengde, blant annet fordi det vil dreie seg om lengden på selve kobberkabelen. Det beste er å sjekke for hvert enkelt tilfelle, og dette kan gjøres enkelt på telenor.no, svarer Krokan.

– Som en generell regel, sier vi at de som bor cirka 1 km fra en utbygd sentral, vil kunne få VDSL. Desto nærmere sentralen du er, jo større er muligheten for å få en høyere hastighet. I tillegg til avstand spiller også kobberkvalitet en viktig rolle når det gjelder muligheten for VDSL og hvilke hastigheter man eventuelt kan få, legger Krokan til.

Digi.no har benyttet Telenors Kapaks-tjeneste for å se om det var mulig å finne noe mønster.

Vi tok utgangspunkt i et område i Moss hvor det er kjent Telenor har oppgradert flere sentraler til VDSL. I området er det både blokker, rekkehus og eneboliger. Linjelengdene vi har kommet over varierer fra noen få hundre meter til godt over 3 kilometer.

Likevel ser det helt klart ut til at Telenor setter en grense ved 800 meter for levering av det raskeste VDSL-abonnementet. Dette avhenger dog at kabelkvaliteten og støyforholdene er gode. Vi har også sett boliger med en linjelengde på under 400 meter som ikke kan få det raskeste abonnementet på grunn av ett av eller begge de nevnte forhold.

Den maksimal linjelengden for det billigste og tregeste VDSL-abonnementet til Telenor kan se ut til å være 1100 meter. Vi har funnet en bolig med en linjelengde på 1039 meter som kan få, og en med linjelengde på 1168 meter, som ikke kan få, nettopp på grunn av for lang linjelengde.

    Les også:

Artikkelen ble oppdatert tirsdag ettermiddag med informasjon om prisen for linjeleie.

Til toppen