BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor slipper unna priskutt - foreløpig

Samferdselsminister Torild Skogsholm lar Telenor beholde makten over fastnettet og retten til å bestemme viktige priser.

11. juni 2003 - 15:04

Telenor har vunnet en svært viktig sak. Samferdselsminister Torild Skogsholm har bestemt at Post- og teletilsynet ikke kan pålegge Telenor plikt til å videreselge fastabonnement til konkurrerende tilbydere. Etter departementets vurdering gir ikke gjeldende telelov hjemmel til å kunne pålegge Telenor en slik plikt.

Fastabonnement er prisen du betaler til Telenor selv om du ikke kjøper teleskritt fra dem. Tele2 ville kjøpe fastabonnement fra Telenor på vegne av sine kunder. Hadde de fått ja, ville de kunne sendt en felles regning til sine kunder.

    Les også:

Post- og teletilsynet mente at de både hadde rett til gi Tele2 et ja på dette - og langt viktigere - styre prisen Telenor tar. Denne prisen er i dag ikke regulert og Telenor bestemmer abonnementsprisene helt selv. Post- og teletilsynet vil innføre kostnadsbaserte priser.

Her ligger faren i denne saken for Telenor - selskapets omsetning fra lokalnettet/abonnement var i fjor på 3,5 milliarder kroner.

- Denne saken angriper selve kjernen i Telenors gjenværende monopol. Har tilsynet lov til å pålegge Telenor å selge abonnement, betyr dette også at PT kan regulere prisen. Vi mener at prisene på bruk av Telenors lokalnett vil reduseres dramatisk dersom det blir innført kostnadsbaserte priser, har Tele2-sjef Markus Täkte tidligere sagt til digi.no i saken.

Men nå har departementet altså sagt nei. Dette er dog ikke et endelig nei. For departementet sier nå at dagens lov ikke er nok, men Stortinget kan vedta en ny lov.

- Nå kan det være behov for en egen lov eller forskriftshjemmel for å pålegge "plikt til å videreselge fastabonnement til andre konkurrerende tilbydere", og jeg vil derfor be Post- og teletilsynet om å se nærmere på dette. I det videre arbeidet med å vurdere en slik endring vil aktørene i telemarkedet få mulighet til å uttale seg om behovet for en endring og hvordan den eventuelt bør utformes, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Men om departementet og stortinget da vil pålegge Telenor plikt til videresalg eller også gi tilsynet makt til å regulere prisene er foreløpig ukjent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.