RESULTATERFINANS

Telenor sliter i Norge

Sviktende omsetning og lavere fortjeneste per abonnement.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas mener selskapet lykkes i å oppnå solid avkastning fra modne markeder og samtidig vokse i vekstmarkeder.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas mener selskapet lykkes i å oppnå solid avkastning fra modne markeder og samtidig vokse i vekstmarkeder. Bilde: Marius Jørgenrud
26. okt. 2011 - 09:45

Dette er nøkkeltallene for Telenor Group i tredje kvartal, sammenliknet med samme kvartal i fjor:

 • Omsetning opp 2,2 prosent til 24,6 milliarder kroner
 • Driftsresultat (EBITDA) opp 7,4 prosent til 8,3 milliarder kroner
 • Driftsresultat etter avskrivninger opp 20,2 prosent til 4,5 milliarder kroner
 • Nettoresultat etter skatt opp 52,4 prosent til 2,59 milliarder kroner.

Norge er fortsatt Telenors største marked. Nøkkeltallene for Telenor Norge er:

 • Omsetning innen mobil ned 5,1 prosent til 3,25 milliarder kroner
 • Omsetning innen telefoni, tv, bredbånd og så videre ned 3,3 prosent til 3,44 milliarder kroner
 • Total omsetning ned 4,2 prosent til 6,69 milliarder kroner
 • Driftsresultat (EBITDA) ned 1,5 prosent til 2,70 milliarder kroner
 • Driftsresultat opp 5,5 prosent til 1,87 milliarder kroner
 • Tallet på mobilabonnementer er opp 0,8 prosent til 3,095 millioner
 • Gjennomsnittlig omsetning per abonnement per måned er ned 3,6 prosent til 297 kroner

Det er ikke bare i Norge at omsetningen faller. Det samme gjelder Sverige (ned 0,4 prosent), Danmark (ned 3,7 prosent), Ungarn (ned 1,5 prosent), Montenegro (ned 1,1 prosent), Thailand (ned 0,3 prosent) og Bangladesh (ned 2,6 prosent).

Landene der Telenor øker omsetningen er Serbia (opp 10,7 prosent), Malaysia (opp 4,5 prosent), Pakistan (opp 7,1 prosent) og India (opp 291 prosent).

Firedoblingen av omsetningen i India bør ses i lys av de enorme investeringene Telenor har gjort. Driftsselskapet Uninor har et netto driftsresultat på 1,08 milliarder kroner. I 2011 regner Telenor med et EBITDA-tap på 2,8 milliarder kroner. Omsetningen i India er fortsatt betydelig mindre enn i Pakistan: 837 millioner kroner i tredje kvartal, mot 1,25 milliarder kroner.

– Uninor i India begynner å vise forbedringer i EBITDA-resultatet, og er i rute til å bli en lavkostoperatør. Det regulatoriske rammeverket er fortsatt uklart, og vi oppfordrer indiske myndigheter til snarlig å bringe klarhet i dette. Myndighetene bør vise engasjement i forhold til bransjen og drive prosessen fremover, sier Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas i både pressemelding og kvartalsrapport (pdf, 18 sider).

Telenors partner i India fikk sin mobillisens etter en prosess som siden er stemplet som korrupt. Den daværende telestatsråden er avsatt, og myndighetene har iverksatt en omfattende granskning. De påståtte mislighetene skjedde før Telenor kom inn i bildet. Likevel kan Uninor i verste fall bli fratatt lisensen.

Baksaas sier ellers at «Telenors geografiske tilstedeværelse gjør det mulig for oss å oppnå solid avkastning fra modne markeder og samtidig vokse i vekstmarkeder».

Om Telenors vanskelige forhold til russiske VimpelCom, som leverer mobiltelefoni i en rekke land i Øst-Europa, Afrika og Asia, samt i Italia, og der Telenor har en eierandel på 31,7 prosent, sier Baksaas:

– Vi er glad for at VimpelComs ledelse har kommunisert økt fokus på operasjonelle resultater, tilbakebetaling av gjeld og utbetaling til aksjonærene.

Vimpelcom tilførte Telenor et nettobidrag på 544 millioner kroner i tredje kvartal.

Utsiktene for 2011 er justert.

Utsiktene uttrykkes i forventet organisk omsetningsvekst, EBITDA-margin og forholdet mellom investering og omsetning («Capex/sales»). Organisk omsetnings vekst har hittil i år ligget på 6,8 prosent, og ventes nå å ligge på mellom 6 og 7 prosent for hele 2011. Dette er en oppjustering fra et tidligere anslag på «over 5 prosent».

EBITDA-marginen har vært 31,6 prosent hittil i år. Telenor regner å holde den over 31 prosent. Dette er også en oppjustering, fra «rundt 31 prosent».

Capex/omsetning har vært 10,7 prosent hittil i år. Det nye anslaget for 2011 som helhet er 11 til 12 prosent.

– Til tross for makroøkonomisk turbulens og flom i Asia har våre virksomheter klart seg bra så langt. Vi justerer utsiktene for 2011 basert på solide resultater de første ni månedene og forventninger for resten av året, sier Baksaas.

Det er i skrivende stund ikke nevneverdige utslag på Telenors aksjekurs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.