BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor sluttfører milliardforlik

Aksjer til en verdi av en milliard kroner selges for 200 millioner kroner. Dette er det viktigste elementet i forliket som Telenor International har inngått med S&A Telecom Cyprus Ltd. Forliket kom i stand etter at Telenor var stevnet med et krav på nærmere en milliard kroner.

Frode Eriksen
8. apr. 1999 - 10:51

I november i fjor var det klart for et forlik i saken, og detaljene er nå kjent. 26,6 prosent av Telenors aksjebeholdning i mobilselskapet Cosmote selges til S&A Telecom Cyprus Ltd. som eies av Telenors greske samarbeidspartner Vissilis Sarantits for 200 millioner kroner. Dette betyr at den greske partneren overtar en fjerdedel av Telenors aksjepost i Cosmote som utgjør 30 prosent av selskapet.

En verdivurdering gjort av det greske televerket OTE, som etter de resterende 70 prosent i Cosmote gjort i fjor i forbindelse med en delprivatisering kunne fortelle at Cosmote har opplevd sterk verdivekst siden oppstarten i 1997. Basert på denne verdivurderingen og justeringer for hva lignende aksjer er solgt for det siste året kan Cosmotes totale verdi være opptil 10 milliarder kroner, hvorav Telenor sitter med tre milliarder, etter å ha kjøpt seg inn i selskapet i 1997 med 700 millioner for 30 prosent av aksjene.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard sier til digi.no at en del av forliket med Telenors greske samarbeidspartner er å selge ut Cosmote-aksjene til et nyopprettet datterselskap det S&A Telecom Cyprus Ltd. skal eie 26,6 prosent. Dette er også i tråd med selskapenes opprinnelige avtale. Striden har basert seg på uenighet om hvor stor andel av det greske selskapet Telenor skulle selge.

Forutsetningen for salget er at OTE godkjenner overføringen, men Melgaard sier at signalene tyder på at dette ikke skal by på problem.

I samarbeid med S&A Telecom Cyprus Ltd. har Telenor hatt ambisjoner om å bygge ut virksomheten i Balkan, ut over aktiviteten i Cosmote og i Montenegros mobilselskap PROMonte, der Telenor eier 40 prosent.

Cosmote har etter ett års drift over 300.000 mobilkunder i Hellas, mens Pro Monte siden 1996 har skaffet seg 40.000 kunder og går med overskudd.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.