Telenor snart klar med ADSL2+

Telenor er kommet langt i utbyggingen av ADSL2+ og skal snart lansere, det avslører et nettside hos Telenor.

Telenor er kommet langt i utbyggingen av ADSL2+ og skal snart lansere, det avslører et nettside hos Telenor.

Telenor har lovet å lansere neste generasjon ADSL, ADSL2+. Denne typen forbindelser, som krever et nytt modem, vil gi hastigheter på opp til 24 Mb/s.

I utgangspunktet gir ikke raskere linjer over 2 til 3 Mb/s noen reell endring for vanlige internettbrukere. ADSL2+ er beregnet på overføring av TV-bilder.

En ADSL2+ linje kan overføre to høykvalitets tv-signaler til husstander som enten skal ta opp en kanal og se på en annen eller har to tv-er. Telenor har tidligere lovet å lansere tv transportert over ADSL-nettet i januar, men nå kan dette altså bli fremskyndet. Telenor og deres videreselgere kan dermed få med seg det viktige julesalget.

For avslører Telenor Jaras nettsider at Telenor har kommet langt i jobben med å oppgradere sine sentraler. Jara er selskapet i Telenor som leier ut huslinjene og ADSL-utstyret i telefonsentralene til andre ADSL-selskapet, som for eksempel Tele2.

    Les også:

Årsaken til at informasjonen nå dukker opp er lovpålegg.

– Man må varsle wholesale-markedet to måneder i forveien. Jeg kjenner ikke helt til når Telenor skal lansere dette, sier Stein Gustavsen, ansvarlig for Jara-tjenestene i Telenor, til digi.no.

I utgangspunktet skulle Telenor lansere ADSL2+ i januar, men nå skriver Jara at utbyggingen allerede er kommet langt.

Jara la i fredag ut følgende melding:

«Vi firedobler ADSL hastigheten. 1 million sluttkunder tilbys fremtidens nett tjenester, når vi om kort tid firedobler ADSL hastighetene.

Vi vil om kort tid implementere en oversikt over hvilke sentraler som har bygget ut for ADSL 2+ teknologi. Vi varsler deg når dette er klart til bruk.

Ved introduksjon av ADSL 2+ vil vi kunne tilby tre hastighetsklasser. Disse er:

24000 kbit/s

14432 kbit/s

9600 kbit/s»

Foreløpig er det altså bare Jara som lover nyheter til alle de som videreselger Telenors ADSL-nett, men det er usannsynlig at Telenor skulle servere sine konkurrenter en mulighet de ikke skulle tilby.

På direkte spørsmål bekrefter Gustavsen at Telenor alltid tidligere har lansert tilbud til sine sluttkunder nå man har åpnet nye tilbud til videreselgere.

Offentliggjøringen inneholder også en annen spennende nyhet: priskutt. For skal Telenor skape levelige priser på sine raskere produkter, må dagens ADSL-priser kuttes – i hvert fall en del.

På sin nettside skriver Jara: «I tillegg øker vi hastigheten og senker prisene for alle ADSL hastighetsklasser». «Nye priser gjelder fra og med 1. desember».

Selskapet påpeker også at Telenor har kommet langt i utbyggingen: «1 million sluttkunder tilbys fremtidens nett tjenester, når vi om kort tid firedobler ADSL hastighetene. Vi vil om kort tid implementere en oversikt over hvilke sentraler som har bygget ut for ADSL 2+ teknologi. Vi varsler deg når dette er klart til bruk,» skriver Jara.

– Telenor må sette ned prisene på dagens produkter for å selge nye hastighetsprodukter uten at disse skal bli veldig dyre, påpeker teleanalytiker Tore Aarønæs til digi.no.

Gustavsen vil ikke røpe hvor mye Telenor har tenkt å kutte dagens 1,2 og 4 Mb/s-linjer med. Men han påpeker at en viktig begrensning med ADSL2+.

– Teknikken blir stadig bedre, men i dag kan du ikke bo lengre unna telefonsentralen enn tre kilometer hvis du vil ha ADSL2+. Vanlige ADSL-linjer kan være opp til 5 kilometer lange, forteller han.

Her finner du den viktigste Jara-siden som røper nyhetene.

Til toppen