BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor søker styreverv i bedriften Inmarsat

Inmarsat skal forvandles fra en satellittorganisasjon styrt av medlemsnasjonenes regjeringer til en kommersielt ledet bedrift.

Frode Eriksen
15. apr. 1999 - 14:20

Inmarsat ble opprettet i 1979 for å bidra til økt sikkerhet innenfor skipsfarten, både som en kommunikasjonskanal for sjøfolk som ønsket å ringe hjem, og som en mulighet for å sende nødsignaler. På 20 år har Inmarsat også begynt å tilby kommunikasjonsløsninger for landbasert transport. Men hele tiden har organisasjonen vært ansett som en god gammel og byråkratisk organisasjon, med representanter fra regjeringene i hvert av de 86 medlemsnasjonene i sitt øverste organ.

På et møte i London torsdag skal Inmarsat kommersialiseres og etableres som et aksjeselskap, der medlemsnasjonenes eierandeler som gjerne har vært eid via det nasjonale televerket, konverteres til aksjer i det nye selskapet. I Norge har det vært Telenor Satellite Services som har operert som eier, mens det har vært Samferdselsdepartementet som har representert Norge som medeier.

Inmarsat skal heller ikke lenger styres på regjeringsnivå; nå er det generalforsamlingen som er øverste organ, med et styre på 15 medlemmer som skal lede organisasjonen.

Ni av styremedlemmene skal velges på torsdagens møte i London. Som fjerde største eier i Inmarsat med 6,8 prosents eierandel, stiller Telenor med egen styrekandidat. Telenor driver også en av de mest trafikkerte jordstasjonene i Inmarsat-systemet, Eik jordstasjon i Rogaland

- Inmarsat har vært drevet på en tung og vanskelig måte, sier Kristen Folkestad i Telenor Satellite Services til digi.no. - Fra 15. april blir det et vanlig styre på 15 personer som skal lede Inmarsat. Sjøsikkerheten skal imidlertid fremdeles være ledet av et mellomstatlig organ som heter International Maritime Safety Organization (IMSO).

Inmarsat åpner for flere nye tjenester, og til sommeren kommer en av dem når det åpnes for kommunikasjon med 64 kbps via mobile terminaler. Slik kapasitet har tidligere vært levert til fastmonterte, større og dyrere systemer. Nera er et av tre selskap som skal levere terminaler til denne tjenesten, og ifølge markedssjef Morten Heiss-Schøyen i Nera, vil selskapet komme med sine terminaler i juli. Terminalene vil være litt større enn en lap-top og er rettet mot datakommunikasjon, mens dagens Mini-M terminaler er beregnet for taletelefoni.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.