Telenor søker tyrkisk mobillisens

Telenor satser på å få sin del av det sterkt voksende tyrkiske mobilmarkedet. Sammen med tyrkiske partnere er selskapet en av fem søkere på to nye GSM-1800 mobillisenser som nå skal tildeles.

Telenor satser på å få sin del av det sterkt voksende tyrkiske mobilmarkedet. Sammen med tyrkiske partnere er selskapet en av fem søkere på to nye GSM-1800 mobillisenser som nå skal tildeles.

Telenor eier 36 prosent i et konsortium som ellers består av de tyrkiske selskapene (Demirbank (14%), Atlas Finansal Kiralama (10%), Genpa Genel Pazarlama (35%) og Atlas Yapi San. Tic. (5%)).

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes, sier til digi.no at selskapet ønsker å etablere seg som mobilaktør i Tyrkia, i tråd med selskapets totale strategi om å være en av europas ledende mobilaktører.

Tyrkiske myndigheter skal tildele tre GSM 1800 mobillisenser, hvorav en er avsatt til det statlige teleselskapet. Fem konsortier konkurrerer om de siste to. Alle de fem konsortiene som konkurrerer om mobillisenser har utenlandske partnere med på eiersiden. Konkurrentene Telenor møter er Telecom Italia, SBC Communications, spanske Telefonica og France Telecom.

Lisensene auksjoneres ut og minsteprisen er satt til 650 millioner dollar, eller vel 5,5 milliarder kroner. Det tyrkiske mobilmarkedet er i sterk vekst og penetrasjonen økte fra 1995 til 1999 fra 1 til 13 prosent. I 1999 alene økte antall mobilbrukere fra 3,5 til 8,4 millioner kunder.

Blant andre kriterier som har vært viktig for Telenor er at 40 prosent av landets 65 millioner innbyggere bor i by og gjennomsnittsalderen er 27 år, tilsvarende 42 år i Europa ellers.

Finske Sonera er allerede involvert i det tyrkiske mobilmarkedet gjennom sin eierandel på 42 prosent i landets største mobilselskap, Turkcell, som ved årsskiftet hadde 5 millioner kunder. Turkcell er Europas åttende største mobilselskap.

Dow Jones Newswires skriver at den første av de tre mobillisensene tildeles i løpet av en uke.

Til toppen