Telenor spår voldsomt fall i fasttelefoni

Telenor medgir at de står foran et voldsomt fall for bruken av fasttelefoni-bruk i Norge i årene fremover.

Telenor medgir at de står foran et voldsomt fall for bruken av fasttelefoni-bruk i Norge i årene fremover.

Telenors viktigste melkeku har gjennom tidene vært fasttelefoni, men med bredbåndstelefoni og mobiltelefoni har allerede begynt å spise større andeler av disse inntektene de siste årene.

Og dette er bare begynnelse, medgir nå Telenor.

Under kapitalmarkedsdagene på onsdag fortalte konserndirektør Morten Karlsen Sørby i Telenor at i 2012 tror selskapet av bare 20 prosent av taletrafikken i Skandinavia vil skje over fasttelefoni. I dag er andelen 60 prosent.

Sørby sier seg nå enig med mange teleanalytikere og mobiltelefonprodusentene: Såkalt hybrid mobilbasert IP-telefoni vil på sikt bli dominerende, men det vil ta tid.

Teknikken, også kalt UMA, baserer seg på mobiler som lar bruker både snakke over mobilnettet når de er ute og med IP-telefoni over WLAN-soner. Men dette vil ikke få noen innvirkning på trafikk og inntekter i mobilsektoren før 2010 ettersom teknologien ennå ikke er moden, tror Sørby.

Dette vil i hovedsak skje i overgang til mobiltelefoni. Telenor tror at IP-telefonikunder vil øke med 10 til 15 prosent, mens mobiltelefoni vil stabilisere seg på 40 til 50 prosent fram mot 2011.

Telenor har fortsatt 400 millioner kroner som gjenstår å kutte ut fra halvannet milliard som ble besluttet å kutte for et drøyt år siden.

- Vi har identifisert hvordan vi skal kutte 200 millioner kroner, sier Kvalheim som ikke vil røpe hvordan dette vil berøre selskapet.

Like fullt vil fasttelefoni være en viktig inntekstkilde for Telenor helt fram til 2012, sier kommunikasjonsansvarlig Pål Kvalheim i Telenor til digi.no.

Til toppen