Telenor står klar med ASP-tjeneste

17. februar lanserer Telenor sitt Windows Terminal Server-tilbud. - Lei Office, linjer og maskinkraft fra oss, er Telenors lokkemat.

17. februar lanserer Telenor sitt Windows Terminal Server-tilbud. - Lei Office, linjer og maskinkraft fra oss, er Telenors lokkemat.

Hittil har Telecomputing vært ganske alene om å tilby Windows Terminal Server-løsninger. Men en rekke store IT-selskaper har varslet at de også planlegger tilsvarende tjenester som skal gi kundene lavere IT-kostnader.

Kanskje overraskende tidlig er Norges desidert største IT- og teleselskap klar med sitt tilbud. Den 17. februar skal Telenor Bedrift - samtidig med Microsofts lansering av Windows 2000 - lansere tjeneste for fjerndrift av IT-parker. I løpet av våren starter Telenor også opp i Danmark og Sverige. Målgruppen er små og mellomstore bedrifter som ønsker å reduserer sine IT-kostnader.

For å illustrere hvor mye tid IT-administrasjon tar, har Telenor laget et lite spill som ligger på nettstedet til Login.
ASP
Såkalt ASP-drift betyr å flytte serveren fra din bedrift til en driftsselskap. Med Windows Terminal Server og Citrix Meta Frame blir all programvare og data liggende på driftsselskapets server. Over en 15-30 Kbits fastlinje overføres bare skjermbilder og tasteklikk/musbevegelser. Dette får selv enkle terminaler eller gamle PC-er til å virke som moderne, raske maskiner. Løsningen reduserer behovet for IT-folk og oppgraderinger av maskinparken.

- Vi vil tilby leie av Windows 2000, Office, flere økonomisystemer og etter hvert flere mer spesialiserte programpakker, sa Tarje Holskil, direktør for driftstjenester i Telenor Bedrift til digi.no i november.
Les:
Også Telia og Telenor planlegger programvare over Internett
Microsoft starter utleie av Office til vårenEDB og Merkantildata planlegger ASP-tjenester
Telenors ASP-sjef Peter Nomme bruker Telecomputing som målepinne.


- Vi baserer vårt tilbud på Windows 2000 og den nye Windows Terminal Server 2.0. Dermed slipper vi barnesykdommene og mye av integrasjonsarbeidet man måtte gjøre med tidligere versjoner, sier Nomme til digi.no.

Nomme forteller at Telenor Bedrift har samarbeidet med både Citrix, Microsoft, Computer Associates og Internett-kongen Cisco for å lage en løsning som tåler stort kundevolum. Under Nommes ledelse har Telenor Bedrift etablert en stor samling Windows 2000-servere i Telenors fjellanlegg i Bergen. Herfra vil han kunne betjene 5000 kunder i løpet av året.

Nomme mener han har laget en mer effektiv løsning enn Telecomputing:

- Vi setter opp en server for hver applikasjon, slik at brukere fra mange bedrifter deler en mailserver. Andre ASP-selskaper gir hver bedriftskunde en server, men der må mange applikasjoner slåss om de samme ressursene, noe som gir laverer fart.

Som første selskap har Telenor fått lov av Microsoft å leie ut Office. Tidligere har Windows Terminal Server måttet kjøpe seg Office-lisenser. Nomme forteller at prisen for en pakke med Office, Internett-tilgang og e-post, datalagring og backup vil ligge på 2000-2500 kroner i måneden per bruker.

- Dette blir billigere dersom man tar med kostnadene for IT-folk og stadige oppgraderinger av maskiner.

Nomme har allerede planlagt de to neste tilbudene. Det første blir telefoni over de samme datalinjene og etter hvert integrasjon med forskjellige typer programvare. Men det viktigste er kanskje tilbudet om å støtte gamle løsninger som ikke egner seg for drift over Internett.

- Mange må si nei til ASP-løsninger fordi de har gamle systemer, men vi kan tilby løsninger som blander gamle servere i kundens lokaler med PC-drift over nettet.

Til toppen