BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor starter ADSL-forsøk i Oslo

Telenor starter nå et forsøk basert på ADSL-teknologi, der 50 kunder får tilgang til bredbåndstjenester gjennom den vanlige kobberkabelen.

Frode Eriksen
4. mars 1998 - 14:01

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Telenor Nett, Telenor Nextel og Telia Norge, og vil i første omgang omfatte ti Telenor-ansatte for innledende tekniske tester. I mai kommer resten av testbrukerne til, og alle har opphold i Oslo sentrum.

- Vi skal fremover velge ut testkundene, som alle må ligge sentralt i Oslo, sier informasjonssjef i Telenor Nett, Lise Gullberg, til digi.no. Heller ikke hvem som skal levere utstyret til testen er det tatt en avgjørelse på, men det kommer i løpet av måneden, sier hun.

Telenor er et halvt år etter planen klar til å teste ut teknologien og det markedsmessige potensialet bak ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), og dette henger blant annet sammen med at beslutningen om utstyrsleveransene trekker ut.

Mulighetene er enorme. På en vanlig gjennomsnitts kobberlinje knyttet til et abonnement vil Telenor teste ut tjenester med maksimalt 2Mbit/s til kunde og maksimalt 640 Kbit/s fra kunden. Det er imidlertid muligheter med langt større båndbredder innenfor ADSL-teknologien.

Telenor Nett vil i første rekke produsere et produkt beregnet på små og mellomstore bedrifter med behov for høy datahastighet. Prisen vil være høyere enn ISDN.

I dag er det ISDN som er den allment tilgjengelige teknologien som best utbytter den eksisterende infrastruktur. Et ISDN-abonnement skal med tiden kunne oppgraderes til å inkludere ADSL. Med ADSL blir det økt hastighet mot Internett og bedrifters lokalnett, og etterhvert vil det komme nye tjenester som "video-på-forespørsel".

Telenor vil først til høsten vurdere om det er grunnlag for å lansere en kommersiell ADSL-løsning i markedet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.