BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor sterkt inn i Elkjøp

Telenor har kjøpt 9,9 prosent av aksjene i Elkjøp samtidig som selskapene annonserer at de forhandler om et innkjøpssamarbeide på IT- og teleutstyr. Telenors økende engasjement i Elkjøp som følger like etter meldingene om fusjonsplanene mellom Telehuset og Datavarehuset, vitner om at Telenor fester et stadig sterkere grep om IT- og telemarkedet i Norge.

Jens Kanden
5. des. 1996 - 09:00

Telenor går sterkere inn i Elkjøp og eier nå 9,9 prosent av aksjene. Dette bekrefter informasjonsdirektør, Erling Thune, i Elkjøp ASA. Samtidig sendte Elkjøp ut en melding om at Elkjøp og Telenor forhandler om et innkjøpssamarbeide for IT- og teleutstyr.

- Målet er å øke innkjøpsvolumene for å oppnå beste mulig betingelser, sier Thune. På mobiltelefoner er poenget å få til så gode avtaler at vi kan opprettholde de lave prisene når abonnementsprovisjonene faller bort.

Dermed ser det ut til at Telenor står enda sterkere rustet i kampen om dominanse innen tele- og IT-sektoren i Norge. Fusjonen mellom Telehuset og Datavarehuset gir Telenor en meget sterk posisjon på detaljehandel innen tele- og IT. Denne posisjonen styrkes ytterligere ved selskapets oppkjøp av nesten ti prosent av aksjene i Elkjøp samt samarbeidet på innkjøp. Elkjøp, som overtar Lefdal Elektromarked, er selv en meget stor aktør på retail-siden innen IT.

Det er helt klart at Telenor ikke lenger er fornøyd med å dominere telesektoren, nå står andre høyteknologiske sektorer for tur. Selskapet er blant annet på vei til å svelge sin argeste konkurrent inne kabel-TV, Janco, noe som vil gi selskapet over 50 prosent av kabel-TV-markedet.

I og med at politikere, bransjeaktører, og Konkurransetilsynet tilsynelatende ikke har noe imot Telenors voksende dominanse innen norsk næringsliv, står vi som ser det uheldige i dette, igjen med håpet- håpet om at Telenor biter over for mye og blir nødt til å refokusere innen sine kjerneområder.

Etter det digi: erfarer, er nemlig ikke alt som det skal være i endel bedrifter som har blitt kjøpt opp av Telenor. Det foregår en flukt av nøkkelfolk etterhvert som hverdagen som Telenor-selskap setter inn. Blant annet tidligere selskaper som Comma, April Data, og Ergosoft sliter med å holde på toppfolk, meldes det.

I et lite marked som det norske, mener jeg bestemt at det er viktig å opprettholde et mangfold. Telenors aggressive oppkjøp av nøkkelaktører, gitt Telenors monopolistiske posisjon og forutsetninger, er uheldig. Det er også en ubalanse i at selskapet fortsatt har monopol på sine kjerneområder, men får lov til å konkurrere fritt innen andre områder.

digi: følger med og hører gjerne fra våre lesere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.