Telenor stopper ikke fildelere

I Danmark kan man nå kreve at nettleverandører napper pluggen på fildelere, men Telenor sier nei.

I Danmark kan man nå kreve at nettleverandører napper pluggen på fildelere, men Telenor sier nei.

Hittil har plate og filmbransjen bare fått ilagt brukere som deler ut innhold på nettet bøter.

I Danmark har høyesterett i en fersk dom gitt rettighetshaver-organisasjonen Antipirat-byrået rett til å kreve at internett-leverandører kutter forbindelsen til brukere som driver med fildeling.

Dette kan potensielt få store konsekvenser for både brukere og internett-bransjen i Danmark, for det er ikke mulig å bare stoppe fildeling. Internett-leverandøren må stenge linjen til brukere og dermed stoppe både lovlig og ulovlig bruk av nettet.

Professor i IT-juss, Jon Bing, forteller til digi.no at ehandelsloven åpner for at man kan kreve at et internettleverandør stenger eller fjerner tilganger til ulovlig innhold, men foreløpig har vi ikke sett noen dommer på dette i Norge, forteller han til digi.no.

Telenor forteller at de aldri har nappet pluggen på en bruker på grunn av fildeling.

- Vi har i noen ekstremt få tilfeller stoppet som har drevet med omfattende utsendelser av spam eller virus for å verne nettet vårt, forteller Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor til digi.no. Vi forholder oss til abonnementbetingelsene våre og de sier ikke noe om fildeling.

Han forteller at Telenor ukentlig får hendvendelser fra utlandet med påstander om at en Telenor-bruker deler ut film eller musikk.

- Vi ber da den som henvender seg om å politianmelde saken, men det er det ekstremt få som har gjort, forteller Lessum.

Til toppen