Telenor større enn Telia og Sonera

Lillebror Telenor har blitt større enn storebror Telia og Sonera til sammen.

Lillebror Telenor har blitt større enn storebror Telia og Sonera til sammen.

Etter at fusjonen mellom Telia og Telenor strandet på grunn av krangel om mobilvirksomheten, har styrkeforholdet mellom selskapene endret seg ganske mye.

Telia var på den tiden klar storebror, men siden har Telenor vokst kraftig på sitt internasjonale mobilimperium. Telia brente en del krutt på en pan-europeisk bredbåndsnett. Telia har fusjonert med finske Sonera, men Telenor er nå likevel større enn hele TeliaSonera, målt i omsetning, melder Dagens Næringsliv.

Telenor lå ikke langt bak i første halvår i år. Det som nå skyver dem forbi er kjøpet av aksjer i et Thailandsk holdingselskap, som har aksjer som gir dem kontroll i Thailands nest største mobiloperatør Total Access Communication (Dtac).

Dermed kan Telenor konsolidere inntektene fra dette selskapet i konsernregnskapet. Dette gir Telenor rundt ti milliarder ekstra i omsetning årlig, 2,5 milliarder i driftsresultat (EBITDA) og øke konsernets gjeld med 5,5 milliarder, forteller konsernsjef Jon Fredrik Baksaas til Dagens Næringsliv.

Ved å legge til halvparten av disse inntektene til omsetningen for første halvår i år, ender Telenor på 37 milliarder norske kroner, mens TeliaSonera omsatte for 35 milliarder norske kroner.

I tillegg får selskapet 1,5 milliarder i gjeld fra det ferske kjøpet. Dtac 8,2 millioner abonnenter og vokser raskt.

Til toppen