RESULTATERFINANS

Telenor størst i utlandet

Milliontilvekst i kundemassen sørger for at Telenor Mobile for første gang er større enn hele resten av morselskapet.

16. feb. 2005 - 09:03

Telenor leverte i dag tall for fjerdekvartal 2004, og rapporten er blandet lesning. Resultatene er ikke spesielt pene, men kundevekst lover godt for selskapets videre utvikling. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 4,52 milliarder kroner, en nedgang fra 4,88 milliarder samme periode i fjor. Børsfolket er noe skuffet, i følge en sammenstilling fra TDN Finans var det ventet en oppgang til 4,91 milliarder.

Det var fra før av kjent at Telenor måtte ta store avskrivninger på Sonofon i Danmark, hele 2,4 milliarder kroner. Resultat før skatt var derfor ventet å bli negativt, men ikke så mye som 1,02 milliarder. Det er 3,19 milliarder kroner lavere enn fjerde kvartal 2003. Telenor forklarer de svake tallene med satsing på styrket markedsposisjon i flere markeder, samt tap i Sonofon og avsetninger på en tapskontrakt i Telenor Mobile Sweden.

Driftsinntektene økte med 14,2 prosent fra 13,8 milliarder til 15,71 i fjerdekvartal, sammenliknet med sammer periode i fjor.

Samtidig ble det klart at Telenor fikk 2,4 millioner nye kunder i kvartalet, som bringer dem opp til 19 millioner totalt. Dette er en kraftig aksellerasjon fra fjordåret, da kundemassen økte med 0,9 millioner. Driftsinntektene økte med 2,34 milliarder, som utgjør 37, 1 prosent, til 8,65 millioner. Veksten har riktignok kostet, og EBITDA falt med 155 millioner til 2,34 milliarder. Dette er likevel nok til at Telenor Mobile, for første gang er større enn hele morselskapet i Norge, både når det gjelder omsetning og EBITDA.

Hovedtyngden av kundeveksten er kommet i Telenors internasjonale mobilimperium, men Telenor viser også til god vekst i Norge innen mobil og ADSL. Antall GSM-abbonenter i Norge økte med 87 000, og Telenor mener de dermed opprettholdt sin estimerte mearkedsandel på 56 prosent, målt i antall abonnementer. Selskapet kan også vise til å ha åpnet tredje generasjons mobilnett (UMTS) i Norge som første operatør i dette kvartalet.

Justerte driftsinntekter i Fixed falt med 2,1 prosent.

Antall ADSL-abonnementer økte med 56 000 til 326 000 i kvartalet.

Resultat før skatt og minoritetsinteresser for året 2004 ble 8,8 milliarder

kroner sammenlignet med 7,4 milliarder kroner i 2003.

Investerigner knyttet til drift ble doblet til 12,7 milliarder i hele 2004. Økningen skyldes hovedsaklig oppgraderinger i den internasjonale mobilvirksomheten, som følge av stor abonnementsvekst. Kjøp av mobillisens i Pakistan og UMTS-lisens i Ungarn økte også utgiftene med 2,4 milliarder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.