Telenor-svikt koblet ut svenske storbanker

Strømbrudd hos Telenor koblet i går ut et webhotell og en rekke store svenske banker.

Strømbrudd hos Telenor koblet i går ut et webhotell og en rekke store svenske banker.

Store driftsforstyrrelser hos Telenor førte til at samtlige nettsteder tilknyttet webhotellet FS Data lå nede hele onsdag formiddag. Koblingsfeilen stengte også ut Handelsbanken, Skandia og Tietoenator.

FS Data er et av Sveriges større webhoteller med over 20 000 svenske webadresser på sine servere. Til sammen har webhotellet en million besøkende hver dag.

Alle disse ble i går rammet, blant dem også Sverige høyeste domstol.

FS Data, som har betalt for sikkerhet og redundans hos Telenor, stiller seg uforstående til bruddet.

Et strømbrudd som kuttet to fiberlinjer skal være årsaken til bruddet, ifølge Stefan Herrera, supportspesialist på Telenor.

Dette er noe redundanssystemet normalt skal fange opp, forklarer han til idg.se.

Telenor har derfor ingen forklaring på hvorfor strømbruddet får så store konsekvenser. Både batteri- og dieseldriften skal normalt ta over dersom den vanlige strømforsyningen slutter å fungere.

Telenor har nå satt i gang en arbeidsgruppe som skal gjøre undersøkelser og svare på hvorfor reservesystemene ikke fungerte.

Strømbruddet skal ha strukket ut i nesten fire timer, som kan få stygge konsekvenser for Handelsbanken og Skandiabanken. I løpet av denne tiden var det helt umulig å komme inn til kundene i webhotellet hos FS Data.

Driftsavbrudd på en så lang varighet er svært uvanlig. Sett bort fra gårsdagens hendelse har FS Datas servere vært oppkoblet over 99 prosent av tiden og bare mistet kontakt i en time og 36 minutter til sammen under de siste fem månedene.

Til toppen