BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor tapte i Italia

Det blir ingen utbygging av mobilnett i Italia for Telenors del. Konsortiet Picienne, der Telenor eier 20 prosent, tapte lisenstildelingen til fordel for konsortiet Wind, som består av France Telecom og Deutsche Telecom, samt italienske elverket Enel.

Frode Eriksen
9. juni 1998 - 22:31

Telenor går glipp av et mulig mobileventyr i Italia. Landet er verdens største GSM-marked med en vekst de fire første månedene i året som tilsvarer de siste fem års tilvekst av mobilkunder i Norge, nærmere 1,4 millioner. Det italienske markedet har til tider utgjort en tredel av den totale veksten på GSM i Europa.

- Vi tapte, konstaterer prosjektleder for Telenors italiaprosjekt, Per Simonsen, på mobiltelefon fra Roma tirsdag kveld.

- Dette er ingen god dag. Det er trist når det skjer, men Telenor har søkt på mange mobillisenser og taper noen, sier Simonsen til digi.no.

- Vi kom tross alt på 2. plass, legger han til. De tre søkerne til lisensene ble vurdert etter en poengskala, det Picienne endte på 766,1, mens Wind fikk 823,6 og Telon 655,1. Simonsen vet ikke hva konsortiet tapte på, men sier at tidligere erfaring viser at det tyske og franske televerket er tunge å konkurrere mot.

- Vi la opp en strategi vi mente var fornuftig, men det gav altså ikke full uttelling i dag. Det er tydelig at andre scoret bedre enn oss, sier Simonsen.

Hva som skjer med Picienne er usikkert. Simonsen sier at konsortiet ble etablert primært for å søke på den tredje mobillisensen i Italia. - Jeg regner med at vi har bestemt oss for konsortiets skjebne i løpet av de nærmeste dagene.

Telenor-styret godkjente tidligere i år en investeringsramme på 1,26 mrd. kroner gjennom konsortiet Picienne, der eierne hadde lagt opp til en total investeringsramme på 13 mrd. kroner, der eierne skulle bidra direkte med 6,3 mrd. kroner.

Telenor ble invitert med i Picienne av British Telecom (BT) som sammen med det Berlusconi-dominerte Mediaset er de tre hovedpartnerne i konsortiet. BTs eierandel var på 26 prosent, mens Mediaset eide 25 prosent. I tillegg var det med en del mindre italienske partnere innenfor bank, forsikring og gasstransport.

I tillegg til Picienne slo Wind ut Telon-konsortiet, med blant annet Bell Canada International som internasjonal partner. Det er ikke kjent hva de italienske myndighetene la vekt på i sitt valg av operatør.

Tirsdagskveldens tildeling sluttfører en endeløs prosess. Lisensen som er basert på GSM 1800-standarden, skulle opprinnelig vært tildelt i januar i fjor, men stadige forsinkelser betød stadige irritasjoner for søkerne, som inntil for få måneder siden bare var Wind og Picienne. Den aller siste forsinkelsen var en dispensasjonssøknad som førte til utsettelse av tildelingen fra 1. mai til 10. juni.

Wind-konsortiet får uansett en solid jobb i Italia, der Telecom Italia Mobile sitter med 75 prosent av markedet, mens det Olivetti- og Mannesmann-eide Omnitel sitter med resten. Analytikere mener den nye operatøren vil kunne sitte med i underkant av en million kunder i løpet av halvannet år.

Ifølge statsminister Romano Prodis kontor fulgte ministerkomitéen rådet fra investeringsbanken Crediop, skriver Dow Jones tirsdag kveld. Kommunikasjonsminister Antonio Maccanico har ikke kommentert mulighetene for tildeling av en fjerde lisens i løpet av året, annet enn tidligere uttalelser fra regjeringstalsmenn om at saken skal utredes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.