BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor tapte prinsippsak

Telenor må betale eiendomsskatt på sine anlegg i Nesset kommune, slår Romsdal herredsrett fast. I 1998 utgjør beløpet 38.000 kroner, men kan mangedobles dersom de 211 kommunene i landet som også har eiendomsskatt fremmer tilsvarende krav mot Telenor. Telenor vurderer nå om de skal anke dommen.

Frode Eriksen
16. aug. 1999 - 16:22

Det var Telenor Nett som i 1998 gikk til sak mot kommunen etter at likningsnemda i kommunen skrev ut eiendomsskatt for Telenors infrastruktureiendommer i kommunen.

Retten har slått fast at Telenor må betale eiendomsskatt av alle anlegg i kommunen som er med på å produsere teletjenester, og ikke bare bygninger.

I dommen slår retten fast at ..."Telenor i Nesset kommune, ved sine anlegg i form av sentraler, kabelnett, master og forøvrig utstyr, har bygget opp en infrastruktur av betydelig omfang og ved hjelp av denne driver en kommersiell produksjonsvirksomhet innenfor informasjonsteknologien som gir grunnlag for å anse virksomheten som "verk og bruk" som er skattepliktig i henhold eiendomsskattelovens paragraf 4,2. ledd. Dette ender opp i den konklusjon at Nesset kommune må bli å frifinne."

Nesset kommune blir dermed frifunnet i forhold til Telenors krav om at kommunen ikke skal kunne skrive ut krav på eiendomsskatt på Telenors sine eiendeler knyttet til telenettet kommunen.

Telenor slipper imidlertid å betale saksomkostninger for saken.

Det kan dog være en mager trøst, idet denne saken kan brukes som mal for de 211 kommunene i Norge som krever inn eiendomsskatt.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard sier til digi.no at Telenor ikke har regnet på hva en slik dom vil koste selskapet, noe han mener er umulig av to årsaker. For det første at det ikke er gjort taksering av den infrastrukturen dette gjelder, mens det andre er at det ikke er alle kommuner som driver inn eiendomsskatt, men han anslår beløpet til noen titalls millioner kroner.

- Dette er en prinsippiell sak, sier Melgaard, som sier at selskapet ennå ikke har bestemt seg for om en vil anke saken. Melgaard mener imidlertid at sannsynligheten for det er svært stor. - Vi har to måneder å bestemme oss på.

Han sier at Telenor er uenig i prinsippene i dommen, blant annet som en følge av den usikkerheten som dommen selv tilkjennegir blant annet ved at Telenor ikke er tilkjent saksomkostningene.

- Vi har betalt eiendomsskatt på våre bygg i alle år, saken nå dreier seg om eiendomsskatt på kablene og liknende utstyr. Dette er en prinsippsak som bør avgjøres av rettssystemet sier Melgaard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.