Telenor tapte telekamp i Tsjekkia

For andre gang på få år har Telenor tapt kampen om en mobillisens i Tsjekkia. Denne gangen tapte Telenor mot et canadisk selskap som har fått antatt et bud mange mener et urealistisk.

For andre gang på få år har Telenor tapt kampen om en mobillisens i Tsjekkia. Denne gangen tapte Telenor mot et canadisk selskap som har fått antatt et bud mange mener et urealistisk.

Sammen med fusjonspartner Telia hadde Telenor planer om å investere nærmere fire milliarder kroner i det nye tsjekkiske mobilnettet, som er basert på GSM 1800-standarden.

I stedet måtte selskapene se seg slått av konsortiet Cesky Mobil, ledet av det canadiske Telesystem International Wireless Inc. (51 prosent) og en tsjekkisk bank (48%), samt Priority Telecom (0,5%) som for øvrig eies av den samme grupperingen som eier Janco Multicom. Eierne sier de er villige til å investere nærmere syv milliarder kroner (850 millioner dollar) over fem år i det tsjekkiske mobilnettet foruten å nesten halvere prisene i forhold til dagens nivå.

Enkelte av de sju andre konkurrentene til denne lisensen, som representerer en av de aller siste store europeiske GSM-utbyggingene, vurderer nå å legge inn protest på tildelingen. Blant de er Telenor som gjennom konsortiet Nowymobil hadde med seg Telia som eier en knapp fjerdedel og den tsjekkiske partner Aliatel som er landets svar på norske ElTele.

Dette bekrefter blant annet administrerende direktør for Telenor i Tsjekkia, Per Erik Hylland, i dagens utgave av Dagens Næringsliv.

Tsjekkia har fra før to GSM-operatører på GSM-900 systemet, og veksten innenfor mobiltelefoni er sterk.

Blant de andre konkurrentene som ble slått ut var britiske Orange, British Telecom, France Telecom, Telecom Italia, Mannesmann og Vodafone/AirTouch.

Den offisielle lisenstildelingen skjer fredag, med klar beskjed om at betingelsene for lisensen ikke oppfylles, vil den bli trukket tilbake. Planen er å raskt dekke 37 prosent av befolkningen i landets sju største byområder, mens 95 prosent av befolkningen skal dekkes innen utgangen av neste år.

- Vi regner ikke med å ha problemer med å skaffe investorer slik at vi kan nå fram med våre krav. Det ligger enestående muligheter i dette patentet, sier han. Salget planlegges satt i gang allerede før jul, sier representanter for selskapet til Dow Jones Newswire.

Telenor har tapt mange tildelingsrunder for mobiltelefoni i Europa de siste årene. I 1995 tapte Telenor kampen om den andre tsjekkiske mobillisensen til et tysk konsortium, og mange spekulerte i at det lå politiske motiver bak som å bedre relasjonene til Tyskland. Året valgte den rumenske regjeringen å tildele landets andre mobillisens til et fransk-kontrollert konsortium, og daværende prosjektleder for Telenor, Christian Erlandsen utelukket ikke overfor digi.no at det lå politiske motiver bak, som større håp om støtte til NATO-medlemsskap. Da var Telenor-konsortiet faktisk anbefalt som det beste av en ekspertkomite som regjeringen hadde satt ned. I fjor sommer glapp en stor lisens i Italia til et tysk-fransk-italiensk konsortium.

Neste mobilutfordring for Telenor og samarbeidspartner Telia er i Sør-Afrika det de to selskapene har søkt på en GSM-lisens sammen med et Sør-Afrikansk selskap.

Til toppen