BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor tvinges til rettferdighet

Alle teleoperatører skal være i stand til å gi kundene én faktura, med både abonnement og trafikk, hvis Konkurransetilsynet får det som de vil. Telenor vil nå gå i dialog med Konkurransetilsynet, men har lidd et kjedelig nederlag.

Sigvald Sveinbjørnsson
2. juli 2001 - 15:14

I dag kom et varsel om vedtak fra Konkurransetilsynet om Telenors praksis med å videreselge abonnement. Tidligere har Post- og teletilsynet varslet lignende vedtak ovenfor Telenor.


- Vi har jobbet tett sammen med Post- og teletilsynet på denne saken, og de har varslet lignende vedtak ovenfor Telenor, sier seksjonssjef Asbjørn Englund ved Konkurransetilsynet til digitoday.no.

Et eventuelt vedtak vil først tre i kraft den første oktober i år, opplyser Konkurransetilsynet. Englund påpeker at Telenor ikke har gjort noe ulovlig i Konkurransetilsynets øyne. Men Konkurransetilsynet har myndighet gjennom paragraf 3-10 i konkurranseloven å ta ut forbud mot virksomhet de mener er konkurransehemmende.

Å nekte en del operatører videresalg på fasttelefoni vil dermed ikke bli mulig for Telenor, og selskapet blir pålagt å tilby videresalg av abonnement uten å koble dette til videresalg av teletrafikk.

Dette innebærer for den gjengse telebruker at man kan få én faktura fra andre selskap enn Telenor. Hvis man i dag bruker en annen teleleverandør enn Telenor får man likevel en regning fra Telenor for selve linjen, mens trafikken betales til det konkurrerende teleselskapet.

I en pressemelding skriver Konkurransetilsynet følgende av Telenors nåværende praksis:

"Slik Telenors videresalgskonsept er utformet, får aktører som konkurrerer med Telenor om å tilby teletrafikk, ikke videreselge abonnement fra Telenor. Konkurransetilsynet mener dette virker begrensende på konkurransen i markedet for fasttelefoni."

Telenor har nå et par uker på seg til å svare Konkurransetilsynet, og komme med eventuelle innsigelser.
Steinar Ostermann, pressetalsmann i Telenor, sier til digitoday.no at de vil gå i dialog med tilsynet om denne saken.


- Vi har vært forberedt på at det kunne komme et slikt varsel, og det varslede vedtaket er i tråd med det Post- og teletilsynet har varslet tidligere. Vi vil nå se nærmere på de ulike sidene ved denne saken og ønsker en dialog med tilsynet om hensiktsmessigheten i de forskjellige vedtakene, sier Steinar Ostermann.

Telenor mener at de har opptrådt korrekt i markedet, og latt det være rom i markedet for konkurranse. Men at Konkurransetilsynet ser det annerledes, og konkludert som Post- og teletilsynet, gjør dette til et nederlag for telegiganten.

Ostermann vil ikke kommentere hvorvidt Telenor kommer til å anke en eventuell avgjørelse fra Konkurransetilsynet.

Det var Tele 2 Norge AS og Enitel ASA som klaget Telenor inn for Konkurransetilsynet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.