BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor tynes - IT-trøkket uteblir

Regjeringen mener aksjene i Telenor må gi større avkastning, at det ikke er behov for noen IT-satsing i grunnskolen, og at høgskolene må tilgodeses med 10 millioner ekstra - blant annet til IT-utdanning.

Frode Eriksen
7. nov. 1997 - 12:16

Telenor

Bondevik-regjeringen vil ha mer fra Telenor og foreslår å øke utbyttet med 175 millioner kroner i forhold til Jagland-regjeringens forslag, noe som skulle bli 475 millioner kroner. Utbyttet skal ligge på rundt 50 prosent av driftsresultatet for 1997 etter skatt. Det endelige utbytte fastesettes av generalforsamlingen i Telenor AS, som i realiteten betyr statsråd Odd Einar Dørum.

Telenor får en inntekt på 107,4 millioner kroner for spesielle samfunnspålagte tjenester som Telenor i dag yter til gjengjeld for selskapets eneretter. Det er Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet som står for denne utgiften.

Frekvenser

Regjeringen vil kreve vederlag for bruk av frekvenser til teleformål. Avvgiftene knyttet til GSM 1800-lisensene som blir tildelt neste år kommer på 32 millioner kroner tror Regjeringen og varsler at avgifter knyttet til annen frekvensbruk vil bli utredet, inkludert hjemmelsmessige grunnlag for å kreve slike avgifter.

Regjeringen regner med inntekter på 10 millioner kroner for salg av femsiffrede telefonnummer som blir tilgjengelige i 1998. Konkrete priser og kriterier for tildeling er til avklaring. Deler av nummerserien skal bli disponert vederlagsfritt til spesielt samfunnsviktige tjenester.

IT-utdanning

Regjeringen vil satse enda mer på høyere utdanning med spesiell tanke på prioriterte fag, inklusive IT. Ekstrabevilgningen er på 10 millioner, og regjeringen utelukker ikke at private institusjoner kan stå for utdanningen.

Datatilsynet

Bevilgningen styrkes med 1,4 millioner kroner for å bidra til at Datatilsynet kan være i forkant av utviklingen på personvernsiden.

Norges Forskningsråd

Bevilgningen reduseres med 22 millioner fra 840 til 818 millioner kroner

Teknologifond

De foreslåtte bevilgningene trekkes helt og settes til null, fordi Nærings og handelsdepartementet kommer med en tilleggsmelding til stortingsmeldingen "Om eierskap i næringslivet", der statens eierskap vil bli revurdert.

Ny maktutredning

Regjeringen varsler en ny maktutredning, der blant annet ny teknologis betydning på samfunnet skal settes i fokus.

Nærings og handlsdepartementet

Overtar som Regjeringens koordinerende organ for IT-politikk, samtidig som Planleggings og Samordningsdepartementet legges ned til fordel for et nytt Arbeids og Administrasjonsdepartement.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.