Telenor usikker på UMTS-lansering

Telenor har fremdeles ikke spikret lansering av UMTS - det gjenstår å få teknikken til å fungere helt, forteller selskapet.

Telenor har fremdeles ikke spikret lansering av UMTS - det gjenstår å få teknikken til å fungere helt, forteller selskapet.

Kunder i stadig flere land får tilbud om neste generasjons mobiltelefoni, men norske kunder må forsatt vente.

Nylig åpnet Telia i Sverige og Deutsche Telecom i Tyskland. I tillegg har 3 åpnet nettverk i land som Sverige, England og Italia.

digi.no tok derfor kontakt med TElenor og bad om en oppdateringer, men Esben Tuman Johnsen, informasjonssjef i Telenor Mobil kan ikke gi noe mer presist svar enn hva Telenor lenge har sagt: "annet halvår".

- Årsaken er at vi fremdeles arbeider med teknikken. Dette gjelder både nettverket og terminalene, forteller Johnsen.

Hovedutfordringen er såkalt handover - at kunder som bruker UMTS-nettet skal hoppe over på GSM-nettet når de kommer utenfor områder med UMTS-dekning - og omvendt. Dette har åpenbart flere selskaper løst, men hvert mobilselskap sitter på forskjellige kombinasjoner av utstyr og systemer.

- Kundene vil ikke akseptere at de mister kontakten i noen sekunder. De er vant til bruddfri kontakt når de beveger seg og hopper fra basestasjon til basestasjon, påpeker informasjonssjefen.

Telenor arbeider med å få til dette og teste det. Så lenge dette ikke er i orden, kan ikke Telenor fastsette noe lanseringstidspunkt, men det er åpenbart ikke så langt igjen - Johnsen holder dog fast på andre halvår selv om han ikke vil gjette på tredje eller fjerde kvartal.

Dette er bedre enn Netcom som nylig gikk ut og fastsatte sin lansering til mars neste år.

Telenor utfordringer påvirker den tredje aktører som skal tilby UMTS, for Tele2 skal bruke Telenors UMTS-nett. Selskapet 3 fikk den tredje UMTS-lisensen i Norge, men ville ikke angi noen tidsramme for lansering da digi.no ringte før påske. (Se sak i boksen over til høyre).

Johnsen forteller også om utfordringer.

- Vi har testet telefoner som etter ti minutter med videokonferanse trengte ny oppladning. Det kommer nå bedre telefoner, men vi må teste hver telefon for å sikre oss at blant annet handsover fungerer.

Dette kan være årsaken til at selskaper som 3 har standardisert på bare Nec-telefoner.

Til toppen