Telenor vant 3G-lisens i Danmark

Telenors datterselskap Sonofon vant den hemmelige budrunden etter å ha høynet med 103 millioner.

Telenors danske datterselskap Sonofon har vunnet kampen om den fjerde UMTS-lisenser i Danmark. Telenor tapte kampen i den første utdelingsrunden i 2001, men fikk en ny sjanse da Telia kjøpte Orange i fjor sommer. Begge selskapene hadde lisens, og leverte den ene tilbake.

Telenors danske selskap Sonofon har GSM-nett, men ikke 3G-nett for mobil. Dermed var de soleklare favoritter til å kjøpe den siste 3G-lisensen. En viss usikkerhet var det likevel, fordi avgjørelsen falt ved lukket auksjon.

Telenor vant lisensen med et bud på 533 millioner danske kroner. Misteprisen var satt til 430 millioner kroner. Det tyder på at Telenor ikke tok sjansen på at de var alene i budrunden. Men de betaler fremdeles langt mindre enn det konkurrentene betalte i 2001.

Sonofon skal etter planen lansere sine første 3G-tjenester allerede i løpet av 2006.

Lisensen dekker hele Danmark, og ifølge vilkårene må dekingen dekke minst 30 prosent av befolkningen innen 2009 og 80 prosent av befolkningen innen 2013. Dette må betegnes som svært moderate krav i en land med Danmarks størrelse, topografi og befolkningsmønster.

- Vi får ikke vite hva de andre har budt, vi vet ikke hvem som byr eller hvor mange, sa Nils Larsen, pressesjef i Sonofon før auksjonen. Han hevdet flere kunne være interessert, blant dem Tele2.

I Norge ble det også delt ut fire 3G-lisenser, men Enitel-eide Broadband Mobile gikk konkurs og Tele2 trakk seg. En ny lisens er gitt til Tre, men de har ennå ikke startet utbyggingen.

Fra før av har Telia, Tre og TDC 3G-lisens i Danmark. Særlig Tre har klaget på at Sonofon vil få lisensen billigere enn de gjorde i 2001. Minsteprisen på 430 millioner var under halvparten av det de andre aktørene betalte.

I tillegg til minsteprisen var det satt opp en kravspesifikasjon som alle som byr må godta. Det var derfor bare prisen som skulle avgjøre hvem som vinner.

Det gjaldt med andre ord å ha is i magen og gjette hva de andre vil by og legge til litt. Telenor ser ut til å ha gjettet at noen kunne finne på å by 100 millioner ekstra, og lagt til tre millioner.

Til toppen