Telenor varsler mobil-kutt i Norge

Internasjonalt fosser Telenor frem, men her i Norge skal det kuttes i mobil-divisjonen.

Telenor varsler mobil-kutt i Norge

Internasjonalt fosser Telenor frem, men her i Norge skal det kuttes i mobil-divisjonen.

Telenor la i dag morges frem sterke tall - selskapet er nå verdens syvende største mobilselskap med totalt 143 millioner kunder når man regner med alle selskaper der Telenor eier mer enn 50 prosent.

"I 2007 fortsatte vi å levere høy underliggende inntektsvekst og opprettholdt våre markedsposisjoner, til tross for utfordrende forretningsforhold i flere av våre virksomheter," sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

Men i Norge går ikke utviklingen riktig vei - hard konkurranse, pålegg om priskutt og oppkjøp presser den norske mobile virksomheten nok til at dette blir tatt opp spesielt i den en sider lange pressemeldingen.

Og tallene er tydelige: Driftsresultatet for Telenor Mobil i Norge er nesten 100 millioner kroner svakere enn ventet, og nesten 300 millioner kroner lavere enn i fjerde kvartal i 2006. Driftsmarginen er redusert fra 40,1 til 31,1 prosent på et år. Driftsresultatet for den norske mobildivisjonen i fjerde kvartal endte på 999 millioner kroner - noe den ikke har vært hvertfall de siste tre årene.

- I Norge er vi skuffet over utviklingen til vår mobiloperasjon i dette kvartalet. Den nåværende kostnadsbasen er ikke bærekraftig i dagens konkurranseutsatte marked, og vi vil implementere kostnadseffektiviserende tiltak i 2008," skriver Baksaas i pressemeldingen - uten å spesifisere videre hva dette betyr.

Om dette skal kuttes i staben er ikke klart, men Telenor påpeker økte personalkostnader som en av årsakene til de skuffende tallene. Kuttene - hva de nå måtte være - vil komme i løpet av 2008, varsler Telenor.

For bare oppkjøpet av Talkmore gir en kundevekst og opprettholder salget. Kjøpet av Talkmore gav Telenor 48.000 nye kunder og gjør at Telenor opprettholder sin markedsandel på 53 prosent i det norske mobilmarkedet.

Kutt i prisene, drevet av konkurranse eller pålegg fra Post- og teletilsynet hadde presset ned salget hvis det ikke hadde vært for at vi bruker mobilen stadig mer. Telenor står derfor stille. Også frafallet av at Tele2 flytter til Netcom og eget nett påvirker regnestykket.

Regnskapene belastes dessuten med en dyr frekvenslisens - Telenor måtte betale 93 millioner kroner for mer plass i 2,6 GHz-båndet.

Til toppen